Sümela'da kültür turizmi gelişiyor

Türkiye'nin ve Trabzon'un önemli turizm merkezlerinden olan, 2 yıl önce 15 Ağustosta yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda inanç ve kültür turizminin geliştirilmesi amacıyla yeni çalışmalar yapıldığı bildirildi.  Maçka Be

Sümela'da kültür turizmi gelişiyor

Türkiye'nin ve Trabzon'un önemli turizm merkezlerinden olan, 2 yıl önce 15 Ağustosta yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda inanç ve kültür turizminin geliştirilmesi amacıyla yeni çalışmalar yapıldığı bildirildi.

 Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maçka ilçesindeki Karadağ'ın eteklerinde yer alan tarihi Sümela Manastırı'nın yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının ayinden sonra yüzde 100'ün üzerinde arttığını söyledi.

 Manastırı ziyaret eden yabancı turist sayısının da ayinden sonra yüzde 40 arttığını belirten Genç, şöyle konuştu:

  'Ayin, Sümela Manastırı'nın uluslararası platformda çok daha fazla ön plana çıkmasını sağladı. Ayrıca Ortodokslar'da önemli bir manastır olan Sümela, bu dine mensup olanların ilgisinin daha fazla buraya çekilmesine neden oldu. Sümela'daki ayinin ardından Sümela ziyaretlerini yıllar sonra düşünen insanlar daha öncelikli olarak burayı ziyaret etmeye başladı.''  Amaçlarının sadece Sümela Manastırı değil bu manastır üzerinden bölge turizmindeki önemli argümanları gün ışığına çıkararak turizmin hizmetine sunmak olduğunu ifade eden Genç, şunları kaydetti:

 ''Yani Sümela odaklı turizmi hedefliyoruz. Sümela odaklı derken buna kültür veya inanç turizmi olarak bakabiliriz ama bunun etrafında gelişen bir doğa, fauna turizmi, belki de ileride kaplıca turizmi de gündeme gelecektir. Çakırgöl kayak merkezi projesinin şu anda yolu yapılıyor. Uluslararası standartlarda ölçümü yapılmış kayak merkezi de hizmete alınırsa burada hem kış, hem yaz, hem doğa, hem kültür turizmi bir arada olacak. Ayrıca Türkiye'nin en büyük fizik tedavi rehabilitasyon hastanelerinden biri Maçka'da kuruldu. bu da sağlık turizminde ön plana çıkacak. Haliyle Maçka, turizmin her çeşidinden yararlanmış olacak.''

 Bütün bu turizm hareketlerinde Sümela Manastırı'nın öneminin çok büyük olduğunu belirten Genç, ''Uluslararası tanıtımda Sümela'yı ön plana çıkarıyoruz. Patrik Bartholomeos, ilçeyi en son ziyaretinde ayinden sonra yine en az Sümela kadar eski olan Vazelon ve Kuştul manastırlarını da ziyaret etti. 2012'de bu manastırların hiç de küçümsenmeyecek ziyaretçi akınına uğrayacağını umuyoruz ve öyle diliyoruz. Patrik Bartholomeos'un ziyareti bu manastırların ön plana çıkmasını sağladı'' dedi.

    

 ''Sümela'da Noel veya Paskalya kutlamasına olumlu bakıyoruz''-

    

 Genç, ''Ayin, ortalama 3 gün turizm açısından buraya olumlu fayda sağlıyor. Bizim için bir gün bile önemlidir, bırak bir günü bir saat bile önemlidir. Yeter ki ilçemizi bir saat dahi olsa aktif hale getirelim'' diye konuştu.

 Bu turizm hareketliliğini Sümela Manastırı'nı Ortodokslar ve Hristiyanlarca önemli sayılan diğer günlerde de ayine açarak yıl geneline yaymak istediklerini kaydeden Genç, Hristiyanların bazı önemli dini günlerini Sümela'da kutlaması için çalışma yaptıklarını ifade etti.

 Genç, ''Hristiyanlar ve Ortodokslar önemli dini günlerini Sümela Manastırı'nda kutlamasa bile başka bir yerde kutluyor. Amacımız, Sümela'da kutlansın. Bu, Noel veya Paskalya olabilir. Şu anda Paskalya ile ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve Patrik Bartholomeos'la da görüştük. Nihayetinde burada böyle bir şey yaşamak, bu mistik havada bunları yaşamak onlar için çok önemli. Bu konuya olumlu bakıyoruz, onun için şu anda çalışmalarımıza başladık'' dedi..

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel