Sümela ayine hazırlanıyor

Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl 15 Ağustos'ta ayin yapılmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda bu yıl yapılacak ayin için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Maçk

Sümela ayine hazırlanıyor

Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl 15 Ağustos'ta ayin yapılmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda bu yıl yapılacak ayin için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde bulunan Karadağ'ın eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı'nda bu yıl yapılacak ayin dolayısıyla Trabzon Valiliği koordinesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, jandarma ile emniyet, sağlık, çevre ve orman, il basın ve halkla ilişkiler müdürlükleri, il Özel İdaresi, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu gibi kuruyuşlarca başlatılan hazırlıklar sürüyor.

Hazırlıklar kapsamında bu kuruluşların yöneticilerinin bir araya gelmesiyle ayin etkinliği sırasında uygulanacak kurallar konusunda kararlar alındı.

Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün yazısı doğrultusunda, 15 Ağustos Pazartesi günü Sümela Manastırı'nda, ziyaretçi sirkülasyonunu engellememek kaydıyla, sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımı ile avluda dini içerikli etkinlik yapılabilecek.

-AYİNİ FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS'UN YÖNETMESİ BEKLENİYOR-

Manastırda etkinlik yapılacak alanın dar olması, ziyaretçi yoğunluğu, gürültü ve ses nedeniyle taş düşme tehlikesi bulunduğundan manastırın avlusunda, sadece yaka kartları bulunan 500 kişinin ayin yapmasına izin verilecek.

15 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00 ile 12.00 arasında ayin yapılmasına izin verilecek Sümela Manastırı, bu saatler öncesi ve sonrası ziyarete açık tutulacak. Ayini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetmesi bekleniyor.

Etkinlik sebebiyle Rusya ve Yunanistan ile diğer ülkelerden gruplar halinde Türkiye'ye gelecek ziyaretçilere yardımcı olunması ve gerekli güvenlik tedbirlerinin sağlanması amacıyla, Maçka Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce gerekli tedbirler alınacak. Havadan güvenlik tedbiri alması için bir de helikopter görevlendirilecek.

Ayrıca ziyaretçilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla Sümela Ören Yeri'nde İl Özel İdaresince 50 özel güvenlik görevlisi görevlendirilecek.

-MAÇKA'DA KOORDİNASYON MERKEZİ KURULACAK-

Ayin nedeniyle Maçka Orman İşletme Müdürlüğü'nde de bir koordinasyon merkezi kurulacak.

Maçka Kaymakamı Ümit Cavuldak başkanlığındaki koordinasyon merkezinde, polis, jandarma, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Maçka Belediyesi'nden yetkililer bulunacak.

Ayinin yapılacağı gün Maçka ilçe merkezi ve Sümela Ören Yeri'nde araç yoğunluğu yaşanmaması için Maçka ilçe merkezi ile Sümela Manastırı arasında, sınırlı sayıda yolcu minibüsün çalışmasına izin verilecek ve diğer araçların bölgeye girmesine izin verilmeyecek.

Ayrıca, etkinliğe katılacak kişilerin, ayinin yapılacağı Sümela Manastırı ve Ören Yeri çevresinde, siyasi içerikli pankart, bayrak, rozet ve flama taşımalarına, slogan atmasına müsaade edilmeyecek.

Bu tedbirlerin yanı sıra ihtiyaç halinde kullanılması amacıyla ayin günü, koordinasyon merkezinde tam teşekküllü bir ambulans hazır bekletilecek.

Etkinlik günü, sayılarının fazla olması beklenen ziyaretçilere yardımcı olunması ve herhangi bir sorun yaşanmaması için Sümela Manastırı ve Ören Yeri ile manastırın bulunduğu Altındere Milli Park girişindeki görevli sayısı da artırılacak.

-MANASTIRA GİREMEYENLER, AYİNİ DEV EKRANDA İZLEYEBİLECEK-

Sümela Manastırı'ndaki ayin sırasında, belirli sayıda kişinin manastırın avlusundaki ayine katılmasına izin verileceğinden ayine katılamayacak olan kişilerin talep etmeleri halinde, manastırın yakınındaki Sümela Sosyal Tesisleri'nin yer aldığı alana dev ekran kurulacak ve böylece ayinin canlı olarak izlenmesi sağlanacak.

Yine ayin vesilesiyle Trabzon'a gelecek yerli ve yabancı turistlere yardımcı olmaları için Sümela Manastırı, Trabzon Hava Limanı ve Trabzon Limanı başta olmak üzere çeşitli noktalarda İngilizce, Rusça ve Yunanca bilen 9 rehber görevlendirilecek.

Manastırdaki söz konusu etkinliği izleyecek yerli ve yabancı basın mensubunun akreditasyon işlemlerinin ise Trabzon Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü ile Trabzon Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce yapılacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel