STK'lardan teşvik kanunu açıklaması

 Trabzon’un en önemli sivil toplum kuruluşlarından Ticaret Sanayı Odası, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Doğu Karadeniz İhracatcılar Birliği ve Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanları bu gün 5084 sayılı yatırımların istihdamın teşviki kanunu

STK'lardan teşvik kanunu açıklaması

 Trabzon’un en önemli sivil toplum kuruluşlarından Ticaret Sanayı Odası, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Doğu Karadeniz İhracatcılar Birliği ve Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanları bu gün 5084 sayılı yatırımların istihdamın teşviki kanunu hakkında basın açıklaması yaptı.

Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu başkanı M.HACISALİHOĞLU, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör KÖLEOĞLU,Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN,Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Metin Kara katıldı.

STK'lar adına açıklamayı TTSO başkanı Suat Hacısalihoğlu yaptı.

Hacısalihoğlu’nun 5084 sayılı yatırımların istihdamın teşviki kanunuuzatalması gerektiğini belirterek" 

Kalkınmada öncelikli 49 ili kapsayan 5084 sayılı Teşvik kanunun uygulama süresi 31 Aralık 2009’da sona ermesine rağmen, bu illerde 5084’ün yürürlük süresi içinde başlamış yatırımlardan;

31 Aralık 2007’ye kadar tamamlananlara 5 yıl,

31 Aralık 2008’e kadar tamamlananlara 4 yıl,

31 Aralık 2009’da tamamlananlara 3 yıl süreyle

Sosyal güvenlik işveren primi, gelir vergisi stopajı ve enerji desteklerine devam ediliyor.Ancak kanun hükmü uyarınca, bu desteklerin uygulanmasında 31 Aralık 2012 tarihinde son verilecek.

Bu nedenle, 49 ilde 2007-2009 yılları arsında gerçekleştirilen ve halen üretim alanında bulunan yatırımlar, bu yıl sonundan itibaren başta istihdamı arttırma amaçlı işveren prim desteğiyle vergi ve enerji desteklerinden mahrum kalacak.

49 ilin Haziran 2012’de açıklanan sadece “yeni yatırımları” kapsayan yeni teşvik sistemiyle,ekonomik durumlarına göre farklı bölgelere dağıtıldığı da dikkate alınarak;

1 Ekim 2012 ayı itibarıyla 5084 sayılı kanun kapsamından Trabzon’da; 2 bin 47 işyeri ve bu işyerlerinde ise 40 bin 23 işçi yararlanmaktadır.

Kanunun 2009 yılında uzatılmasının ardından, Trabzon’da il bazında yatırım, üretim ve istihdam da artışlar yakaladık.

1 Ocak 2009-1 Ekim 2012 aralığında, ilimizde 5084 sayılı kanundan yararlanan işletme sayısı yüzde 31,istihdam ise yüzde 28 oranında artış sağladı.

Türkiye genelinde yaklaşık 600 bin işçi ve 50 bine yakın işyerini ilgilendiren 5084 sayılı kanunun 2012 yılının ağırlaşan ekonomik koşullarında sona erdirilmesi elbette işveren için ağır bir yük getirecektir.

Teşvik nihai hedefinde yani, geri kalmışlığı tümüyle yok etmemesine rağmen ortaya çıkan tablodaki rakamlara bakılacak olursa ciddi bir işveren ve işgücünü ilgilendiriyor.

Bu hükümetin uyguladığı teşvik enstrümanları arasında en başarılı olan ve amacına erişen kanun olarak görülmektedir.

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ ın eseri olan ve uygulandığı yurt genelindeki 49 ilde gerçekleşen üstün bir başarı sağlayan bu kanuna bugünkü zor koşullarda tekrardan sahip çıkacağını umuyoruz.

Bilinmelidir ki ülkemizde en yüksek menfaatler sağlayan 5084 sayılı kanun 2008’de yaşadığımız krizin ardında 2009 yılında Başbakanımızın izinleri ile üç yıl uzatılmıştı.

Bakın bu üç yılda Türkiye’nin performansı 2010 yılında en hızlı büyüyen dünyanın üçüncü büyük ekonomisi, 2011 yılında ise en hızlı büyüyen ikinci büyük ekonomisi başarılarını elde ettik.

2012 yılında dünya genelinde yayılan ekonomik daralmanın bir sonucu olarak bu sıkıntılı dönemi elbirliği ile aşmak, üretim ve istihdam dengelerini korumak için 5084 sayılı kanunun orta vadeli programa paralel olarak uzatılmış iş camiası olarak beklentimizdir.

İş dünyası ve istihdam açısından son derece önemli olan 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdam Teşviki ile ilgili kanundur.

Bu teşvik hepimizin bildiği gibi 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecektir. Ama ortada önemli gerekçemiz vardır. O da Hükümetimizin orta vadeli programda büyüme oranlarının 3-4’lere çekilmesi önümüzdeki 3 yıl içerisinde bazı düzenlemelerin olması gerektiğidir.

Bu paralelden bakıldığında iş camiasının da bu düzenlemeler içinde gerekli desteklerin devam etmesi beklentisi vardır. Eğer ekonomimiz iyi gitseydi biz bu yüzde 8-10’lar seviyesinde büyümemiz olacaktı.

Ama mademki bunu 4-5’ler düzeyinde çektik, bu yasasının da 2015’e kadar uzaması önemli bir gerekçe olacaktır.

Bu konu TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ilettik. Hükümete ilettik.Başbakan  ve Bakanlarımızın durumu gözden geçirip 5084 Sayılı Kanunun 2015’e kadar uzatılmasını bekliyoruz.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel