Son 6 ayda sadece 3 balık çeşidi

Giresunlu kıyı balıkçıları, Karadeniz'deki büyük teknelerin av sezonunda algarna ve sonarla yaptıkları avlanma nedeniyle son 6 ayda sadece 3 balık çeşidi avlayabildi. Balıkçılar, Karadeniz'de yakın gelecekte balık neslinin tamamen tükeneceği endişesi taşı

Son 6 ayda sadece 3 balık çeşidi

Giresunlu kıyı balıkçıları, Karadeniz'deki büyük teknelerin av sezonunda algarna ve sonarla yaptıkları avlanma nedeniyle son 6 ayda sadece 3 balık çeşidi avlayabildi. Balıkçılar, Karadeniz'de yakın gelecekte balık neslinin tamamen tükeneceği endişesi taşıyor.

 

Eynesil Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Kılıç, yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki kıyı balıkçılığı yapan küçük teknelerin son dönemde oldukça verimsiz av süreci geçirdiklerini öne sürdü.

 

Kılıç, yakın geçmişte 10'un üzerinde balık çeşidi bulunan Karadeniz'de, bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği nedeniyle son dönemlerde sadece mezgit, barbun ve istavrit türünün kaldığını ifade ederek, ''Geçmişte, sezonluk yakaladığımız ve küçük balıkçılar için ekonomik değer taşıyan yaklaşık 10 çeşit balık türünden artık en fazla 3 çeşit avlayabiliyoruz. Özellikle av sezonunda denize açılarak algarna ve sonarla avlanan büyük tekneler, bu yanlış avlanma çeşitlerinden dolayı balık neslinin de azalmasına neden olmakta'' dedi.

 

Sonarla avlanan büyük teknelerin, denize elektrik akımı yaydığı için balıkların bu etkiyle ya öldüğünü ya da bulunduğu bölgelerden göç ettiğini anlatan Kılıç, şöyle konuştu:

 

''Tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle avlanma yapılan algarna sistemiyle ise deniz dibindeki balık yavrularının tamamı toplanarak üremeleri önleniyor. Bir sezonluk avlanma için denizdeki tüm balık çeşitleri böylece yok oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin de etkisiyle canlı türleri gittikçe azalıyor. Bunlar küçük balıkçı tekneleri için oldukça ciddi sorun. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde yakın gelecekte Karadeniz'deki balık türünün tamamen bitmesi kaçınılmaz olacak. Balıkçılar olarak bundan endişe duyuyoruz.''

Kılıç, Karadeniz'de 10 binin üstünde küçük tekne bulunduğunu ve hepsinin avlanma kanununa çok titizlik gösterdiğini vurgulayarak, kanunların çıkarılırken küçük balıkçıların da görüşünün alınması gerektiğini kaydetti.

 

''SONARLA AVLANMA, BALIK TÜRLERİNİN ARTMASINA EN BÜYÜK ENGEL''

 

Eynesil ilçesindeki kıyı balıkçılarından İbrahim Kuru ise yıllardır geçimlerini balıkçılıktan sağlamalarına rağmen son dönemde denizden elleri boş döndüklerini söyledi.

 

Kuru, büyük teknelerdeki sonar cihazının Karadeniz'de balıkçılığı olumsuz etkilediğine değinerek, ''Sonarla avlanma, balık türlerinin artmasına en büyük engel. Bu cihazlar Japonlar tarafından denizin dibindeki balık topluluğunu net görebilmek için üretildi ancak denizlerimizin canlı türlerinin tamamen yok olmaması için bu cihazın kullanımının yasaklanmasını istiyoruz'' diye konuştu.

 

Balık neslinin tükenmesine neden olan sonar kullanımına yönelik yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini, aksi takdirde Karadeniz'in gelecekte 'ölü deniz' olacağını savunan Kuru, şunları kaydetti:

 

''Devlet eğer gelecek yıllarda Karadeniz'de balıkların neslini koruma adına bir çalışma içine girmezse balıkçıları büyük tehlike bekliyor. Balık neslinin tükenmesi demek Karadeniz'deki balıkçıların ve ailelerinin de aç kalması demek. Bu konuda duyarlılık bekliyoruz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler