SİT'ler ona emanet

 Meclis’e sevkedilen tasarıya göre, sit alanı ilan edilecek alanlar Bakanlık bünyesindeki bir kurulca belirlenecek. Koruma özelliği taşımayanlar sit alanından çıkartılacak.HÜKÜMET, 22 HES projesinin yürütüldüğü İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı olarak il

SİT'ler ona emanet

 Meclis’e sevkedilen tasarıya göre, sit alanı ilan edilecek alanlar Bakanlık bünyesindeki bir kurulca belirlenecek. Koruma özelliği taşımayanlar sit alanından çıkartılacak.

HÜKÜMET, 22 HES projesinin yürütüldüğü İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı olarak ilan eden Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bu yetkisini elinden alıyor. Yetki, Çevre Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma bırakılıyor. Daha önce verilen SİT kararları da yeniden incelenecek.

TBMM’ye sevkedilen 30 maddelik, “Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı”nın geçiçi ikinci maddesine göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olan “Doğal ya da tabii sİt alanı ilan edilen sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları, yaban hayatını koruma alanları”, Çevre Bakanlığı bünyesinde kurulacak Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu tarafından belirlenecek. Bunlar içinde koruma özelliği taşımayanlar, sit alanından çıkartılacak. Bu durum, İkizdere gibi bazı doğal Sit alanlarında koruma kararının kaldırılması riskini taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, sadece üzerinde tarihi eser bulunan kültür alanları için karar alabilecek.

Bakan ‘cinnet’ demişti

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu’nun büyük tartışmaların ardından İkizdere’yi sit alanı ilan eden kararı ve 22 HES’in yapımının engellemesini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “cinnet” olarak nitelendirmişti. Düzenlemenin bu tartışmaların ardından TBMM’ye sevkedilmesi dikkat çekti.

Dünyanın en çevreci bakanı benim

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çevre konusundaki açıklamaları nedeniyle kendisine yönelik eleştirilere, gazetecilerle TBMM’de yaptığı sohbette de şöyle dedi: “Ben çevreciyim ama HES’lere karşı çıkanlar yanlış yapıyorlar. Temiz enerji için HES’ler gerekli. Benim bu açıklamalarıma bazıları tepki gösteriyor ama binlerce teşekkür eden de var. Ben dünyada çevreci olarak bilinirim. Hatta dünyanın en çevreci bakanı benim. İstanbul’u kurtardım, Haliç’i kurtardım. En çevreci bakan olduğum konusunda çok iddialıyım.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel