Sığınmacılar Türkçe öğrenmekten memnun

Birleşmiş Milletler kanalıyla bir süredir Giresun'da ikamet eden Afganistanlı sığınmacıların, aldıkları Türkçe kursu sayesinde Türk halkıyla daha kolay iletişime geçebilmeleri amaçlanıyor.Giresun Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü'nde açılan 4 sınıflık k

Sığınmacılar Türkçe öğrenmekten memnun

Birleşmiş Milletler kanalıyla bir süredir Giresun'da ikamet eden Afganistanlı sığınmacıların, aldıkları Türkçe kursu sayesinde Türk halkıyla daha kolay iletişime geçebilmeleri amaçlanıyor.

Giresun Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü'nde açılan 4 sınıflık kursta, çocuk ve yetişkin Afganlar Türkçe öğreniyor. Türkçe konuşmayı başaran Afganlar, böylelikle çevrelerindekilerle daha kolay iletişim kuruyor.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, basına yaptığı açıklamada, kentte yaşayan Afgan sığınmacıların sayısının 140'a yaklaştığını söyledi.

Afganların en büyük sıkıntılarının "dil bilmemeleri" olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bu dil sorununu da halletmek için HEM'de 4 sınıf açtık ve 80 kadar kişi Türkçe eğitimlerine devam ediyor. Biz onları sabah evlerinden alarak bu eğitim merkezlerine getiriyoruz ve onlara Türkçe öğretiyoruz" dedi.

BÖLGE HALKIYLA ARALARINDAKİ İLİŞKİLER GELİŞECEK

Şahin, Afganların Türkçe öğrenmeleri durumunda bölgedeki halkla ilişkilerinin daha güzel olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dil sayesinde soyutlanmış durumdan kurtulacaklarına inanarak Türkçe kursunu açtık. Bu vesileyle halkla kaynaşmaları sağlanacak. Giresunlular ile son derece irtibatları iyi, yöre halkının onlara karşı birçok yardımını görmekteyiz. Kursumuz 15 gündür devam ediyor. Bir süre önce kursu ziyaret ettiğimde bir hayli Türkçe öğrendiklerini görünce sevindim. Ana dilleri Urduca, Peştuca veya Farsça. Şimdi ilaveten bir de Türkçe öğrenecekler. Zaten aynı dil grubunda olan bu dillerle Türkçeyi çok çabuk öğreneceklerine inanıyorum. Türkçenin tanıtımı açısından da bu kursun büyük faydası olacaktır."

AFGANLAR TÜRKÇE ÖĞRENMEKTEN MEMNUN

Kursta Türkçe öğrenen Afgan sığınmacılardan Madina Nur ise Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu belirterek, "Burada Türkçe öğreniyoruz, Türkçe öğrenmek güzel. Giresun ve Türkiye'nin şehirleri çok güzel. Türkçe öğrendiğimiz için mutluyum. Afganistan'da terziydim ama buradaki gibi elektrikle çalışan makinada işlerimizi yapmıyorduk, her şeyi el ile yapıyorduk. Burada da duvar halısı üzerine Atatürk'ün resmini yapacağım" ifadelerini kullandı.

Sığınmacılardan Mahdy Sajjadi ise yaklaşık 2 aydır Giresun'da olduğunu ve burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Afganistan'da okul çok ama savaş var, her gün bombalar patlıyor, burada ise savaş yok. Burası çok güzel" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel