Şehircilik Kurultayı Trabzon'da

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın ''Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları'' adıyla 15-18 Ekim 2012'de Trabzon'da yapılacağını belirterek, ''Bu olimpiyatların

Şehircilik Kurultayı Trabzon'da

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın ''Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları'' adıyla 15-18 Ekim 2012'de Trabzon'da yapılacağını belirterek, ''Bu olimpiyatların Trabzon'umuza, Türkiye'mize, Türk-İslam dünyasının mimarisine fayda sağlamasını diliyorum'' dedi.

 Bakan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu ve Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'yla 15-18 Ekim 2012'de Trabzon'da düzenlenecek Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları'nın tanıtılması amacıyla Zorlu Grand Otel'de basın toplantısı düzenledi.

 Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın ''Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları'' adıyla Trabzon'da yapılacağını belirten Bakan Bayraktar, olimpiyatların mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanında mesleğin gelişmesine ve ilerlemesine öncülük edeceğini söyledi. Bakan Bayraktar, kimlikli, kişilikli, çevreye, insana saygılı, daha medeni şehirler oluşturmak, çeşitli sebeplerle tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimari eserlerin durum tespitlerini yapmak ve yok olmalarının önüne geçmek için bu tür çalışmalar yapıldığını kaydederek, ''Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir devletiz, büyük bir ulusuz. Taşkent'te, Buhara'da, Almatı'da, Bişkek'te, Bakü'de, Konya'da, Erzurum'da, Anadolu'nun birçok yerinde, tarihin derinliklerinden gelen, Türk-İslam mimarisini o günden bugüne taşıyan kıymetli eserlerimiz var'' dedi.

 Türk milletinin birlikteliği aradığını, aynı duygu ve düşüncelerle yaşamanın heyecanını duyduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

 ''Bu bakımdan Trabzon'da yapılacak olimpiyatlar son derece önemlidir. Bu kadim şehirden, bu tarih kentinden dünyaya, Türk dünyasına verilecek mesajlar son derece önemli. Tarihten gelen kültürün yaşatılmasının en önemli mihenk taşları mimari eserlerdir. Bizim tarihin derinliklerinden gelen, hem Orta Asya'dan gelen hem İslam dünyası ile Karahanlılar'dan, Harzemşahlar'dan, Büyük Selçuklular'dan, Osmanlı Selçukluları'ndan, Osmanlı İmparatorluğu'ndan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşturduğu bu zaman tünelinde yapılan eserlerde, tamamen insanı rahatlatmaya, yaşam kalitesini artırmaya, komşuluk ilişkilerini pekiştirmeye, dayanışmayı, kaynaşmayı geliştirmeye yönelik bir unsur görürsünüz. Avlulu evlerden tutun da camilerimizin, medreselerimizin, köy meydanlarımızın dizaynına varıncaya kadar bu özelliği görmek mümkün. TOKİ'de çalıştığım yaklaşık 8,5 yıllık sürede bu mimariyi istenen ölçüde yaşatamadığımız için son derece üzgünüz ve suçlu olduğumu ifade etmek istiyorum ama Türkiye'nin o günkü şartlarında, 9 sene önceki şartlarında barınma sorunu vardı. Yuvaya ihtiyacı olan insanımızın ev alacak parası yoktu. Bunu öne koyduğumuz için gerekli mimari özellikleri yakalayamadık.''

 Bakan Bayraktar, TOKİ başkanı olduğu son yıl dünyadaki Türk mimari eserlerini bir araya getiren dünya çapında bir yarışma yaptıklarını ve Türk mimarisi ile yöresel mimarinin unsurlarını taşıyan yapıları Anadolu'nun çeşitli yörelerinde inşa etmeye başladıklarını belirterek, Trabzon'un Ortahisar semtinde de tarihi eserlere yönelik yaptıkları projeyi hayata geçireceklerini ifade etti.

 Trabzon'da geçen yıl Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nı (EYOP) düzenlediklerini hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

 ''EYOF bizim için önemli bir tecrübe oldu. Bütün dünya ve Türkiye tarafından takdir edildi. Bu sene inşallah onun bir benzerini yaşayacağız. Bu daha bilimsel ayağı olan ve tüm Türkiye'yi, Türk dünyasını ilgilendiren bir olimpiyat olacak. Trabzon'a yakışan bir özellik bu. İstanbul'da yapılacaktı. Belediye, valiliğimiz ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden hocalarımızın çabasıyla İstanbul Belediyesi ile konuşarak Trabzon'a aldık. Bu olimpiyatların Trabzon'umuza, Türkiye'mize, Türk-İslam dünyasının mimarisine fayda sağlamasını diliyorum.''

    

 -Olimpik boksörler de Trabzon'da yarışacak-

    

 Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise geçen yıl Trabzon'da önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını belirterek, bunların ülkenin tanımı açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

 Bu yıl da Trabzon'da önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını belirten Vali Kızılcık, ''Londra 2012 Olimpiyatları'na katılacak 40 ülkeden 400 boksör Trabzon'daki Hayri Gür Spor Salonu'nda müsabaka yapacak, böylece hem şehrimizin hem de ülkemizin tanımı yapılacak. Böylece ülkemize ve şehrimize maddi ve sportif anlamda katkı sağlanacak'' dedi.

Vali Kızılcık, Avrupa Okullararası Hentbol Şampiyonası'nın da ağustos ayında Trabzon'da yapılacağını ifade ederek, ''Nisan ayında Trabzon'da yapılacak Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları'nın da kentimiz ve ülkemiz için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Olimpiyat kenti Trabzon'umuzun bu güzel organizasyona da en iyi şekilde ev sahipliği yapacağına yürekten inanıyorum'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar ve beraberindekiler, basın toplantısının ardından, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Trabzon Belediyesince aynı otelde gazetecilere verilen yemeğe katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel