Savcılara ‘çağrılı’ koruma dönemi

 Emniyet, savcılar için görevlendirdiği daimi yakın korumaları geri çekerek ‘çağrılı koruma’ uygulamasını başlattı. Karara, “Uygulama, telafisi imkansız zararlara yol açar” tepkisini gösteren savcılar, emniyete dilekçe yağdırdı. Emniyet GenelMüdürlüğü, An

Savcılara ‘çağrılı’ koruma dönemi

 

Emniyet, savcılar için görevlendirdiği daimi yakın korumaları geri çekerek ‘çağrılı koruma’ uygulamasını başlattı.
 
Karara, “Uygulama, telafisi imkansız zararlara yol açar” tepkisini gösteren savcılar, emniyete dilekçe yağdırdı.
 
Emniyet GenelMüdürlüğü, Ankara Cumhuriyet Savcılarına uygulanan ‘yakın koruma’ uygulamasını kaldırdı. ‘Çağrılı koruma’ sistemine geçen Genel Müdürlük, bundan böyle savcıların çağrısı üzerine Ankara Koruma Şube Müdürlüğü aracılığıyla savcılara koruma tahsis edecek.
 
YETERLİ DEĞİL 
 
Savcılar, Ankara Adalet Sarayı’nda çalışmaya başladıklarında ihtiyaç halinde Genel Müdürlüğü arayarak koruma isteyecek. Genel Müdürlük, bundan böyle koruma istendiği sürece savcılara koruma gönderecek. Bu karardan rahatsız olan savcılar ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi yağdırdı.
 
Uygulamanın telafisimümkün olmayacak zararlara yol açacağını belirten savcılar, itiraz dilekçelerinde, “Yaptığımız soruşturmalar nedeniyle halen cezaevinde olan veya cezaevinden tahliye olan şahıslar bulunduğundan çağrı üzerine koruma kararı yeterli değildir.
 
Çağrı üzerine koruma kararı gerekli güvenceyi sağlayamadığından telafisi imkânsız zararlara neden olunmaması için kararın yeniden gözden geçirilmesi ve yakın koruma kararının verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
EMEKLİ DE OLSAK... 
 
Terör örgütlerini soruşturan birçok savcıya daha sonra aldıkları tehdit nedeniyle kendilerine yakın koruma tahsis edildi. Savcıların görevlerinin değişmesiyle tehdidin bitmediğine dikkat çekilirken, savcılıktan emekli olunsa bile bazı savcıların hedef tahtasında olduğu, bu yüzden korunmanın emeklilik sonrası bile devam etmesi gerektiği vurgulandı.
 
BAŞSAVCI UZUN’U ÖRNEK VERDİLER
 
Emniyet Genel Müdürlüğü’nü dilekçe yağmuruna tutan savcılar, Tunceli Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un, PKK’lıların düzenlediği silahlı saldırıda şehit edilmesine vurgu yaptı.
 
ZAFİYET DOĞURUR 
 
Başsavcı Uzun’un adliye lojmanlarında güpegündüz gerçekleşen silahlı saldırıda hayatını kaybettiği olaya dikkat çeken savcılar “Yakın korumasız can güvenliğimiz kalmadı. Yakın korumalarımız evimizi ve çevresini çok iyi tanıyor. Çağrılı gelen korumalar bizi de tanımadığı için tehlikenin nereden geleceğini bilemez” diyerek yeni uygulamanın getireceği zafiyette vurgu yaptı. Savcıları, bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.
 
Başsavcı Murat Uzun, 19 Eylül 2012 tarihinde saat 12.15 sıralarında öğlen tatili nedeniyle adliye binasından çıkıp korumasız olarak yürüyerek 150 metre mesafedeki Adliye Lojmanı’ndaki konutuna gitm işti. Uzun, lojmanın ana kapısından içeri girdiği sırada merdiven boşluğunda saklanan kadın PKK’lı tarafından başına tek el ateş edilerek şehit edilmişti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler