Sarp kapısında tuvalet krizi

Haber61.net – Özel Haber Şükrü Üçüncü – Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı olan Sarp sınır kapısında son dönemlerde meydana gelen olaylar hem nakliye firmalarını hem de turizm acentelerinin canını bezdirir hale getirdi.  İthalata ve İhracatta bazı döne

Sarp kapısında tuvalet krizi

Haber61.net – Özel Haber Şükrü Üçüncü – Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı olan Sarp sınır kapısında son dönemlerde meydana gelen olaylar hem nakliye firmalarını hem de turizm acentelerinin canını bezdirir hale getirdi.  İthalata ve İhracatta bazı dönemlerde neredeyse durma noktasına geldiği sarp sınır kapısında Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) komisyon oluşturarak incelemelerde bulundu. İncelemeler sonunda Rapor hazırlayan TÜRSAB, Sınır kapısında geçişlerdeki sorunları tespit etti.

TIRLAR TURİZMİ ENGELLİYOR

TÜRSAB, Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, “ Birliğimiz üye seyahat acentalarının Batum- Gürcistan Programlı turlarında kullanılan TÜRSAB Plakalı karayolu araçlarının tek girişli olan Sarp Sınır Kapısı’nda ayrıcalık tanınmadan özel faturalı ( İhracat-transit dahil) tır-kamyon-otobüs vb. bir dizi karayolu araçlarının da olduğu sıraya alındıklarını, sırada 2 – 3 saatlik bekleme sürecinin yaşandığını, özellikle sıcak havalarda bu sürecin ziyaretçi turistleri çok rahatsız ettiğini, müşteri memnuniyetsizliğine, turizm sektörünün ve faaliyetlerinin eleştirilerek olumsuz etkilenmesine yol açan uygulamaların köklü çözümle sonlandırılması özetli sorunumuzu belirttik.”ifadelerine yer verdi.

MEMUR TUVALETE GİDİNCE SINIR DURUYOR

Gürkök, “ Yetkilerinin olmadığı, sıraya alımlarda ayrım-ayrıcalık yapamayacaklarını, sıradaki diğer araç ilgililerinin karşı çıkarak, kargaşa ortamı yaratacağını, olası bir kargaşaya fırsat vermek istemediklerinin beyanlarından anlaşıldığını, 12.Peronun girişlerde devreye sokulmadığı nedeninin peron önünde bulunarak girişi engelleyen tırların da olduğunun anlaşıldı.”dedi. Gürkök,” Pasaport birimindeki polis memurlarının görevlerini hızlı ve başarılı olarak yaptıklarını, gümrük birimindeki memurların sayılarının yeterliliğine rağmen “gümrük ilgili işler ve işlemlerin“ çok yavaş gerçekleştiğini, namaza, yemeğe hatta tuvalete bile birden fazla memurun aynı zamanda gittiğinin gözlendiğini, geciken işlemlerin daha da gecikmesine sebep olduklarını, özel faturalı ” ihracat transit vb.” araçların gümrük işlemlerinin de burada yapıldıklarını, sırayı, sıkışıklığı ve zaman kaybına sebep olduğunun gözlendi.”şeklinde konuştu.

GÜRKÖK’DEN ÖNERİLER

TÜRSAB olarak neler istediklerini ifade eden Gürkök, “  12.Peronun girişlerde devreye sokulması, Özel faturalı araçların gümrük iş ve işlemlerinin Hopa Gümrüğünde yapılarak Sarp Sınır Kapısına gelmeleri, Kapı girişinde sıralamanın düzenli ve güvenli olmasını temin bakımından, Polis Noktası oluşturulması gerekli. İleriye dönük kalıcı kesin çözüm olarak İse;

Sarp Sınır Kapısında bulunan tüm idari işlerle ilgili binaların çok geniş bir alanı kapladığı, yapılarının zemin üzerine inşa edildiklerini, araçların giriş yapacak kapı sayısını engelleniyor.  İdari büroların bulunduğu yapının, yeniden dizayn edilerek araçların Gabari yükseklikleri dikkate alınarak “alttan geçiş, üstten idari hizmet birimleri oluşturularak araç geçiş kapılarının artırılması” olarak özetlenmeli. Her ay en az bir kez Sarp Sınır Kapısına gelen Bakanımız Sn. Hayati YAZICI’nın konular ve sorunlar hakkında bilgi sahibi olduğunun, kesin ve kalıcı çözüme ulaşmak bakımından TÜRSAB’ında Sarp Sınır Kapısında yapılması gerekli değişikliklere destek vermesinin çok yararlı olur.”şeklinde önerilerde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel