Sarp kapısı masaya yatırıldı

 Sarp Sınır Kapısı'yla ilgili mevcut yapı ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ile talep ve önerilerin değerlendirildiği istişare toplantısı Artvin'de yapıldı. Toplantıyla ilgili bilgi veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi

Sarp kapısı masaya yatırıldı

 

Sarp Sınır Kapısı'yla ilgili mevcut yapı ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ile talep ve önerilerin değerlendirildiği istişare toplantısı Artvin'de yapıldı.

 

Toplantıyla ilgili bilgi veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, son dönemlerde özellikle kimlikle geçiş uygulamasının başlamasından itibaren dış ticaret açısından yaşanan yoğunluk nedeniyle ihracatçıların sınır kapısında sorunlar yaşadıklarını hatırlattı. Son dönemde kapıda oluşan araç kuyrukları nedeniyle araçların kapıda 5-6 saate varan beklemeler yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan "Bilindiği üzere son zamanlarda özellikle kimlikle geçiş uygulamasının başlamasından itibaren dış ticaret açısından yaşanan yoğunluk nedeniyle ihracatçılarımız bir hayli zorlanmakta, kapıda oluşan araç kuyrukları kapıda 5-6 saate varan beklemelere yol açmaktadır. Bu sorunların ortadan kaldırılması ve hızlı bir şekilde sorunun çözümüne yönelik Artvin Valimiz Sayın Necmettin Kalkan uhdelerinde bir komisyon oluşturularak sorunlara kısa, orta ve uzun vadeli çözüm üretilmesi talimatı verilmiştir. Bu kapsamda, kısa, orta ve uzun vadede yapılması öngörülen 3 aşamalı çözüm önerilerinin ele alındığı komisyon toplantısında, ülkemiz imajını zedeleyen ve ülkemize yakışmayan durumda bulunan ve Türkiye'deki en yoğun 4. kapısı konumunda bulunan Sarp Kara Hudut Kapısı'nın bir an önce modernize edilmesi hususunda hem fikir olunmuştur" dedi.

 

DKİB Başkanı Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısı'nın zamanında yerel paydaşların görüş ve önerileri alınmadan yapılan planlama ile tamamen hatalı bir şekilde imar edildiğini belirterek ihracatçı ve iş adamlarının yaşamış olduğu mağduriyetin en azından kısa, orta ve uzun vadede çözme kavuşturulması için alınan kararları ise şu şekilde açıkladı:

 

"Kapıda görev yapan kurumlara tecrübeli ve yeterli sayıda personel takviyesi yapılması, ihracatçı, işadamı ve ihraç eşyası taşıyan taşıtların ayrı peronlardan öncelikli olarak geçişinin sağlanması, Kapıdaki yolcu yoğunluğunun azaltılması amacıyla, Hopa-Batum arasında deniz otobüsü seferlerinin başlatılması, DutyFree ve restoranların gelen giden yolcu şeklinde ayrılması ve gümrük sahasından başı boş yolcuların izole edilmesi, Gümrük sahasına giriş öncesinde, TIR parkında yapılacak düzenleme ile TIR'larda gümrük işlemleri için gerekli tüm belgelerin önceden kontrol edilmesi. Kapının yeniden yap-işlet-devret modeliyle revize edilmesi veya bunun mümkün olmaması halinde ise yetersiz alana sahip olan kullanım alanlarının genişletilmesi amacıyla kara tarafına doğru genişleme ve/veya denizin dolgu yapılarak genişletilmesi."

 

DKİB Başkanı Gürdoğan, alınan kararların yanı sıra önemli bir konuya daha vurgu yaparak, "İhracatımız açısından çok büyük önem arz eden, şu anda mevcut araç trafiği ihtiyacına cevap veremeyen Sarp Kapısı'na alternatif olarak hızlı bir şekilde Artvin, Borçka-Muratlı Kapısı'nın ivedi olarak açılarak alt yapı tesislerinin inşa edilmesinin sağlanması kararlarına varılmıştır" ifadelerini kullandı.

 

Toplantıya Vali Kalkan'ın yanı sıra Vali Yardımcısı ve Sarp Mülki İdare Amiri Sayın Mehmet Ali Öztürk, Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, DKİB Başkanı A.Hamdi Gürdoğan, TTSO Üyesi İsmail Öztürk, Sarp Gümrük Müdürü Sıtkı Cengiz, Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel, Rize TSO Başkan Vekili Hüseyin Kutlu, Sarp Kaçakcılık İstihbarat Müdürü Şeref Köse, Hopa TSO Başkanı Engin Koyuncu, DKİB Yönetim Kurulu üyesi Atilla Kesim ve Sarp Emniyet Müdürü Onur Karaburun katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel