Sarp işkence kapısı...

Sınırın öte yakasından ucuz akaryakıt almak isteyenler ile eğlenmek ve gezi amaçlı Gürcistan’a geçmek isteyenler, kilometrelerce otomobil kuyruğu oluşmasına neden oldu. Sarp Sınır Kapısı’nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasınd

Sarp işkence kapısı...
Sınırın öte yakasından ucuz akaryakıt almak isteyenler ile eğlenmek ve gezi amaçlı Gürcistan’a geçmek isteyenler, kilometrelerce otomobil kuyruğu oluşmasına neden oldu. Sarp Sınır Kapısı’nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında iki ülke arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokol, 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Kimlikle geçişle birlikte aylık ortalama 190 bin kişinin geçiş yaptığı Sarp Sınır Kapısı’nda TIR kuyruklarının yerini otomobiller aldı. Sarp Sınır Kapısı’ndan başlayarak kilometrelerce uzayan araç kuyruğu ile vatandaşlar 2 ile 6 saat arasında değişen sürelerde geçiş yapabiliyor. Sınırı geçen Türk vatandaşlarını Gürcistan’da casino ve disko gibi yerlerin tanıtım tabelaları karşılıyor.
 
KİMİ UCUZ AKARYAKIT ALIYOR, KİMİ EĞLENMEK İÇİN GEÇİYOR
 
Sırada bekleyen vatandaşlardan İrfan Şahin, 1.5 saattir beklemesine rağmen araç kuyruğunun ilerlememesinden yakındı. İrfan Şahin, "Ne zaman geçeceğimi de bilmiyorum. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İzdihamın en az olduğu zaman bile ancak 3 saatte geçilebiliyor. Burada sınır ticareti yapan iş adamları var. Onlar da işlerine yetişemiyor. Kimi ucuz akaryakıt, kimi sigara almak, kimi de eğlenmek için geçiyor" derken, Ahmet Yılmaz ise "2 saattir bekliyorum. Sadece ailece Batum’u görmek istedik" diye yakındı.
 
KİMLİKLER GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLİYOR
 
Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptıkları ülkede kalabiliyorlar. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında geçerli oluyor, üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü bırakılıyor. İki dilde yazılan form üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye’de ve Gürcistan’da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler