Samsun böbrek naklinde iyi konumda

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Samsun’da bu yıl içerisinde toplamda 37 tane organ aldığımız beyin ölümü bildirimi oldu. Bu bizim için çok güzel bir rakam. Belki de Türkiye’de nüfusa oranladığımız zaman en fazla organ nakli beyin ölümü bildiren

Samsun böbrek naklinde iyi konumda

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Samsun’da bu yıl içerisinde toplamda 37 tane organ aldığımız beyin ölümü bildirimi oldu. Bu bizim için çok güzel bir rakam. Belki de Türkiye’de nüfusa oranladığımız zaman en fazla organ nakli beyin ölümü bildiren koordinasyon merkeziyiz. Türkiye’de çok iyi konumdayız” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından basın mensuplarına kahvaltı düzenlendi. Organ nakli çalışmalarının anlatıldığı toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Sunum öncesi bir konuşma yapan Dr. Yusuf Köksal, organ naklinin önemine değindi. Samsun’un bir seneden beri organ naklinde gayet iyi bir konuma geldiğini, bu konuma gelmesinde üniversitenin çok büyük bir etkisi olduğunu ifade eden Köksal, “Üniversitemizde daha önce böbrek nakli yapılıyordu. Son 1,5 yıldan beri Karaciğer nakli, kemik iliği nakli, kornea nakli hepsi yapılmaya başlandı. Bu yüzden ilimizde ve çevre illerimiz ile beraber bize faydası olan hadise oldu. Bizim organ nakli sayılarımızı baya bir attırdı” diye konuştu.
Samsun organ naklinde bölge il konumunda olduğunu vurgulayan Köksal, “Trabzon’dan başlamak üzere, Sinoplusu, Ordulusu ve Amasyalısı hepsi bize bağlı. İllerde meydana gelen beyin ölümü hadislerinin hepsini Samsun Bölge Koordinasyon Merkezimiz hallediyor. Bunların gerekli bildirimlerini yapıyor. Merkezi Ankara’da bulunan koordinasyon merkezine beyin ölümlerini bildiriyor. Adaletli bir listemiz var, kimsenin müdahale edemediği liste ile sırayla organ bekleyen vatandaşlara dağıtılıyor. Samsun’da bu yıl içerisinde toplamda 37 tane organ aldığımız beyin ölümü bildirimi oldu. Bu bizim için çok güzel bir rakam. Belki de Türkiye’de nüfusa oranladığımız zaman en fazla organ nakli beyin ölümü bildiren koordinasyon merkezi Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi. Türkiye’de çok iyi konumdayız” şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal’ın konuşması sonrası sunumuna başlayan Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Koordinatörü Dr Mehmet Kazak, organ nakli çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Türkiye’de 21 bin 878 kişinin organ ve doku nakline ihtiyacı olduğunu dile getiren Kazak, 19 bin 466 kişinin böbrek, bin 851 kişinin karaciğer, 325 kişinin kalp, 216 kişinin pankreas, 16 kişinin akciğer, 4 kişinin kalp kapağı beklediğini hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler