"Sahte bal üretenler men edilsin"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte balın önüne geçilmesi için önerilerinin, devletin bu konuda kanun çıkarması ve bu tür firmaların tıpkı Almanya'da olduğu gibi ticaretten men edilmesi olduğunu söyledi. Yılmaz, yaptığı

"Sahte bal üretenler men edilsin"
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte balın önüne geçilmesi için önerilerinin, devletin bu konuda kanun çıkarması ve bu tür firmaların tıpkı Almanya'da olduğu gibi ticaretten men edilmesi olduğunu söyledi.
 
Yılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin arıcılığın gen merkezi olduğunu belirtti.
 
Dünyanın gözünün Anadolu arıcılığında olduğunu dile getiren Yılmaz, "Türkiye'de 6 milyon 600 bin arı kolonisi bulunmaktadır. Arıcılığımız kayıt sistemine girmiştir. 94 bin ton bal üretimimiz ve 57 bin profesyonel arıcımız var" dedi.
 
Türkiye'nin Çin'den sonra arıcılıkta dünyada ikinci sırada yer aldığının altını çizen Yılmaz, bunu Anadolu'nun geçmişten gelen birikimine bağladıklarını, bu birikimin bugün hem bitki yapısı hem de arı çeşitleriyle ön plana çıktığını anlattı.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca arıcılığın gelişmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla bal ormanları kurulduğuna işaret eden Yılmaz, "Bal ormanları mevcut ormanları da koruyor. Özellikle Ege bölgesinde çam balı veren ormanlar koruma altına alınıyor. Arıcılarımız için bu, sevindirici bir durumdur" diye konuştu.
 
Sahte bal üretimine de dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:
 
"Sahte bal yoktur, sahte adamlar vardır. Arıyla ilgisi yok bu işin. Bildiğimiz mısır şurubunu, şekeri bal diye satıyor, bunlara bazı işlemler yapıyorlar. Sahte balın önüne geçilmesi için önerimiz, devletimizin bu konuda kanun çıkarması ve bu tür firmaların tıpkı Almanya'da olduğu gibi ticaretten men edilmesidir. Almanya'da böyle bir sahtekarlık yapan ticaret erbabının hem kendisi hem eşi hem de çocukları 7 yıl ticaretten men ediliyor, şirketleri kapatılıyor. Ülkemizde de böyle bir önlem almak gerekiyor."
 
- "Ayı zararlarına karşı önlem olarak çit"
 
Yılmaz, arıcılığa ayıların verdiği zararın son sıralarda yer aldığını ifade ederek, "Ayılar, Karadeniz bölgesinin ormanlık alanlarında arılara daha çok zarar veriyor. Ayı, bal kokusunu aldığında ona ulaşmak için her şeyi yapıyor. Kovanları parçalıyor ve balın yok olmasının yanı sıra arıların telef olmasına da neden oluyor" dedi.
 
Ayı zararlarına karşı önlem olarak çit geliştirildiğini belirten Yılmaz, bu çitlerin bin ila 2 bin lira arasında satıldığını bildirdi.
 
Dünyada kullanılan bu sistemin Türkiye'de yeni yeni kullanılmaya başlandığını dile getiren Yılmaz, bakanlık tarafından destekleme kapsamına alındığını kaydetti.
 
Yılmaz, arıcılığa asıl zararı tarım ilaçlarının verdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman ilaçlamalarının tamamını yasakladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da Avrupa Birliğine uyum gereği Avrupa'da kullanılmayan ilaçları Türkiye'de de kullandırmıyor. Bakanlık, Türkiye'de kullanılan tarım ilaçlarının yüzde 92'sinin ruhsatını iptal etti. Sistemik ilaçlar var, bunlar bitkileri koruyor ama bitkiden bal alan arıyı öldürüyor. Dolayısıyla bu ilaçlar da ayçiçeği gibi arıların çok gittiği bitkiler için tamamen yasaklandı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel