Rize'nin en önemli önceliği çay

Rize denince akla çayın geldiğini belirten Rize Milletvekili Hasan Karal, "Rize’nin en önemli önceliği ise çaydır" dedi.Açıklamalarda bulunan Karal "Çayın sorunları ile alakalı yaptığımız incelemeler neticesinde hükümetimiz ve siyasiler çok yoğun ve humma

Rize'nin en önemli önceliği çay

Rize denince akla çayın geldiğini belirten Rize Milletvekili Hasan Karal, "Rize’nin en önemli önceliği ise çaydır" dedi.

Açıklamalarda bulunan Karal "Çayın sorunları ile alakalı yaptığımız incelemeler neticesinde hükümetimiz ve siyasiler çok yoğun ve hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Çayımızın kalitesini nasıl artırabiliriz? Tüm dünyada bizim çayımızı arzulaması ve içilmesi için neler yapabiliriz? Bu sorulara yanıtlar aradık. Bu düşünceler ile planlamalarımızı yapıyoruz.
 
Çaya alternatif ikame etmek gibi bir anlayışımız olamaz. Ancak yeni ürünlerle desteklemek için gayretimiz var. Bunlardan biri ise kivinin öne çıkartılması. Dünyanın en iyi kivisi seçilen Rize Kivisini ziraat odalarımız ve tarım müdürlüğümüzle beraber geliştirip çalışacağız” diye konuştu. 
 
Çayın en önemli sorununun kalite sorunu olduğunu vurgulayan Karal “Çayın olgunlaştıktan kısa süre sonra fabrikaya ulaşmadığı için kartlaşması, beklemeden dolayı ürünün özünde kayıplarla beraber, kalitesinin düşmesi, çayın içinde çöp miktarının artmasına neden olmaktadır. Bunlar incelemelerimizde öne çıkan hususlardı. Bu yüzden Rize ve çay için tarihi bir karara imza attık.
 
Çayın tam zamanında toplanıp tam zamanında işlenebilmesi için özel sektör fabrikalarından yardım alacağız. Çalıştırılan veya çalıştırılmayan bazı özel fabrikaları kiralayıp Çaykur’un işletmesine açacağız. Bununla Çaykur’un günlük alım kapasitesinin artmasını sağlayacağız. Kısa sürede üreticinin çayını alıp işleyeceğiz. Bu yıllık kotanın artması anlamına gelmiyor. Şu anda günlük ortalama 1200 ton çay alıyoruz. Bunu aynı gün işleyeceğiz. Burada günlük kapasiteyi artırmayı planlamaktayız.
 
Çaykur’un kapasite artırımı zaman alacağından böyle bir karar aldık. 1987 yılında özelleştirme kapsamına alınan bir kuruma yatırım yapmak istememiz bizi baya zorladı. Ama Başbakanımızın da görüşleriyle gerekli girişimleri yaptık. Geçici çözümlerle çayın üzerindeki sorunları aşamayız. İlelebet ve sonsuza dek çayımız kaliteli ve bölge insanına gelir kaynağı olmaya devam etsin diye adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kaçak çaylık alanlar konusunda uyarılarda bulunan Karal “Hafta sonları yaptığımız köy gezilerinde gördüğüm kadarıyla kaçak çay alanları yapılmaya devam ediliyor. Bu üreticilerimizi ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Lütfen kaçak çaylıklar yapmayalım. Bundan böyle en çok çayın üzerinde duracağız. Ulaşım, sağlık ve eğitimde gerekli adımlar atıldı ve devam ediyorlar. Bölge insanının ekonomik can damarı çayın hak ettiği yere gelmesi için çabalayacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel