Rizeli'nin suyu yine tehlikede!

RİZE’de kentin büyük bölümünün içme suyu ihtiyacını karşılayan ve hidroelektrik santral yapımının yıllar süren hukuk mücadelesi ile durdurulduğu Andon Vadisi, şimdi de taş ocağı tehdidi altına girdi.Kent merkezi ile 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişi

Rizeli'nin suyu yine tehlikede!

RİZE’de kentin büyük bölümünün içme suyu ihtiyacını karşılayan ve hidroelektrik santral yapımının yıllar süren hukuk mücadelesi ile durdurulduğu Andon Vadisi, şimdi de taş ocağı tehdidi altına girdi.

Kent merkezi ile 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin ihtiyacını karşılayan içme suyu tesislerinin bulunduğu Andon Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü’nde, daha önce yapımı planlanan HES projeleri, 67 yaşındaki Kazım Delal’in açtığı ve bilirkişi ücretlerini ahırındaki ineğini satarak ve banka kredisi kullanarak ödediği davalarla durdurulmuştu. Aynı bölgede özel bir firma bu kez taş ocağı açılabilmesi içinbaşvurdu. 

DEKAP: KARAR DÜZELTİLMELİ

İki ayrı HES için iptal kararı verilen, bir diğer HES ve taş ocağı için de açılan iptal davaları devam eden bölgede, taş ocağı yapımına onay verilmesi üzerine, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) öncülüğünde harekete geçildi. Kararın iptali için hukuk mücadelesi için adım atıldı. Bölgedeki projeler için hukuk, yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde kararlar verildiğini kaydeden DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, kararın bir an önce düzeltilmesi çağrısında bulundu ve şunları söyledi:

“Bu bölge sadece içme suyu varlıklarıyla değil, endemik türleriyle, fauna ve florasıyla korunması gereken, ülkemizin ve insanlığın ortak değerlerindendir. Yargı kararlarında, ‘Havza planlaması yapılmadan herhangi bir proje için işlem tesis edilmemesi’ belirtilmiş. Doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verecek olan ve başlı başına bir katliam olan taş ocağı projesi maalesef devlet eliyle yapılmaktadır. Yüz yıllardır üreterek var ettiğimiz doğal yaşam alanlarımızı, suyumuzu, toprağımızı, havamızı koruyup kollamaya devam edeceğiz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel