Rizelilerden ilginç buluş

 Rizeliler hayatı kolaylaştırmayı seviyor. Yaptıkları ilginç buluşlar ve pratik çözümlerle dikkat çeken Rizeliler’den bir pratik çözüm daha geldi.Rize’nin Pazar ilçesinde tornacılık yapan Nedim Vardal, geliştirdiği odun kesme makinesiyle 5 kişinin 1 hafta

Rizelilerden ilginç buluş

 

Rizeliler hayatı kolaylaştırmayı seviyor. Yaptıkları ilginç buluşlar ve pratik çözümlerle dikkat çeken Rizeliler’den bir pratik çözüm daha geldi.

Rize’nin Pazar ilçesinde tornacılık yapan Nedim Vardal, geliştirdiği odun kesme makinesiyle 5 kişinin 1 haftada yaptığı işi 1 güne indirdi.

Yaptığı pistonlu ağaç yarma makinesinde günlük 30 ton ağaç işlenebildiğini belirten Vardal, “Odun fırınları, büyük fabrika ve işletmeler, odun yarmak için yabancı işçilere dünyanın parasını veriyorlar.

Hem zaman hem de para kaybı. Yıllık bin ton odun yakan bir firma, bu makine sayesinde 40 bin TL tasarruf sağlarken, hem sigorta ve işçi maliyetlerinden kurtuluyor hem de zamandan kazanıyor” dedi.

Odun kesen insanların yaşadıkları sıkıntıyı görünce kendisinde böyle bir makine yapma fikri oluştuğunu ifade eden Vardal, “Bu işe tam bir yıl kafa yordum. Araştırma yaptım ve internet üzerinden Avrupa ülkelerinde benzer çalışmalar gördüm. Ancak birçoğu küçük, dalsız odunlar için tasarlanmış basit makinelerdi.

Ben piston ekleyerek güçlü bir makine yaptım. Bu makine ile yarım metre çapında, yaklaşık 1 metre uzunluğunda dallı ağaçlar da kolayca yarılmaktadır” diye konuştu.

Vardal, 7-8 bin TL maliyetle ürettiği makinenin saatte 1 TL gibi düşük bir enerji tüketiminin olduğunu da belirterek, “Makinenin kullanımı da çok basit. Kontrol tek kişi tarafından sağlanıyor. Makineyi daha da geliştirdiğimde, yarılan odunların, palet aracılığıyla el sürmeden taşıma kamyonuna aktarılmasını sağlayacağım” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel