Rizeli gencin başına gelenler...

Rize’de 5 Kasım 2010 gecesi trafik ekipleri tarafından durdurulan Nurullah Uzun’dan (26) alkolmetreye üflemesi istendi. Alkolmetre, Uzun’u 0.95 promil alkollü gösterdi. Trafik ekipleri tüm itirazlarına rağmen Uzun’a 548 TL para cezası kesip 6 ay süre ile

Rizeli gencin başına gelenler...

Rize’de 5 Kasım 2010 gecesi trafik ekipleri tarafından durdurulan Nurullah Uzun’dan (26) alkolmetreye üflemesi istendi. Alkolmetre, Uzun’u 0.95 promil alkollü gösterdi. Trafik ekipleri tüm itirazlarına rağmen Uzun’a 548 TL para cezası kesip 6 ay süre ile ehliyetine el koydular. Rize’de Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü Öğretmeni olan Abdullah Uzun’un oğlu olan Nurullah Uzun, hayatında hiç alkol kullanmadığını iddia etmesine rağmen kendisine alkolden kesilen cezayı içine sindiremeyerek alkol testi yaptırmak üzere olaydan sonra Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Hastanede Uzun’a test yapılmadı. Uzun’un savcılığa başvurması üzerine aynı hastanede savcı emri ile Uzun’a alkolmetre ile yeniden test yapıldı. Bir saat arayla yapılan teste Uzun’un alkol oranı sıfır promil çıktı. Uzun hastaneden aldığı resmi rapor ile Rize Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak cezanın iptalini ve ehliyetinin geri iadesini istedi. Ancak bunun mümkün olmadığı belirtilerek Uzun’dan mahkemeye başvurması istendi.

Uzun bunun üzerine ceza makbuzunun arka kısmında yazılı olduğu şekli ile Rize Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, ceza iptal ve ehliyetin geri iadesinin kendi yetkileri dışında olduğunu gerekçe göstererek dava için görevsizlik kararı vererek davanın Rize İdare Mahkemesi’nde açılmasını öngördü. Uzun, bu kez Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Açılan dava ise henüz görülmedi.

Rize’de ticaret yapan ve 40 gündür ehliyetini geri alamadığı için işleri aksayan Uzun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Polisler tarafından durdurulduğumda arkadaşlar ile gülerek alkolmetreye üfledim. Memur 0.95 promil alkollü olduğumu söyledi. İlk önce şaka yapıldığını sandım. Olayın ciddi olduğunu anlayınca itiraz ettim. İtirazıma rağmen yeniden alkolmetreye üflememe izin verilmedi. Olay bu noktaya kadar geldi. 40 gündür mağdurum. Sorumlular hakkında tazminat davası açacağım” dedi.

Öte yandan yargı organları, adli olay ve caza durumlarında alkolmetreler ile yapılan ölçümleri geçerli saymıyor. Hukuken alkolmetre verisine itiraz eden bir kişiden alınan kan numunesine göre alkol ölçümü yapılması gerekiyor. Ancak Rize’de 2 devlet hastanesinde de gerekli cihazlar bulunmadığı için kandan alkol ölçümü yapılamıyor.

Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rize 82. Yıl Devlet Hastanemiz ile Rize Eğitim ve Araştırma Hastanemizde de kandan alkol ölçümü yapamıyoruz. Gerekli durumlarda kan örneğini alarak Trabzon’a gönderiyoruz” dedi.

Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş ise yaptığı açıklamada, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını, ortada bir hata olsa bile cezanın iptali ve ehliyetin geri iadesi yetkisinin kendilerinde olmadığını belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler