Rize'deki maden çalışmayı durduruyor

Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri, Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği karar üzerine faaliyetlerini kademeli olarak durdurma kararı aldı.Rize’nin Çayeli İlçesi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşle

Rize'deki maden çalışmayı durduruyor

Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri, Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği karar üzerine faaliyetlerini kademeli olarak durdurma kararı aldı.

Rize’nin Çayeli İlçesi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri hakkında, faaliyet sahasına yakın bir noktada bulunan Çamlıca Mahallesi sakinleri, Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak firma ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hakkında dava açmışlardı. Açılan dava üzerine Rize İdare Mahkemesi dava süreci boyunca oluşacak zararların engellenmesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar doğrultusunda Çayeli Bakır İşletmeleri faaliyetlerini kademeli durdurma kararı aldı.

Konuyla ilgili olarak Çayeli Bakır İşletmeleri’nden yapılan yazılı açıklamada “Rize İdare Mahkemesi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na karşı açılan davada alınan ara karar gereğince önümüzdeki günlerde faaliyetlerimiz kademeli olarak durdurulacak ve çalışanlarımız izne gönderilecektir. Dava, bazı aileler tarafından madende yapılan patlatmaların evlerine hasar verdiği gerekçesiyle açılmıştır.

Söz konusu ara kararın kaldırılması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Trabzon Bölge Mahkemesi’ne temyiz başvurusu yapılmıştır. Çayeli ilçesi Madenli Beldesi’nde 1992’den beri faaliyetlerini yürütmekte olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nin önceliği her zaman çalışanlarının ve komşularının güvenliği olmuştur. 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi tarafından oldukça kapsamlı bir bilimsel araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda madende yapılan patlamaların evlerde hasara neden olmadığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur.Davanın sonucunda mahkemelerin doğru ve adil bir karar vereceğine olan inancımız tamdır” denildi.

Yıllık 1.2 milyon ton bakın ve çinko işleme kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri iş güvenliğine verdiği önem ve yaptığı yatırımlar ile Türkiye’nin en güvenilir madenlerinden bir tanesi kabul ediliyor.

1983 yılında kurulan, 1994 yılında faaliyete başlayan hisseleri First Quantum Minerals isimli Kanadalı bir firmaya ait olan madenin gelirinin yüzde 70’lik kısmı yurt içinde kalıyor. Çayeli Bakır İşletmeleri, kurulduğu ilk yıllardan bu yana Rize’de Kurumlar Vergisi sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler