Rize'deki HES'e köylüden tepki

Rize'nin İkizdere Vadisi'nde yapımı planlanan Sarmakol HES projesi için gerçekleştirilecek ÇED bilgilendirme toplantısı, köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı.Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle

Rize'deki HES'e köylüden tepki

Rize'nin İkizdere Vadisi'nde yapımı planlanan Sarmakol HES projesi için gerçekleştirilecek ÇED bilgilendirme toplantısı, köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yerel halkın hidroelektrik santral (HES) projelerine karşı tepkisinin sürdüğü belirtildi.

Şan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca İkizdere Derneği ile yöre halkının başvurusu üzerine 2 yıllık bir incelemenin ardından doğal sit alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde planlanan HES projesi için yapılacak ÇED bilgilendirme toplantısının, köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadığını ifade etti.

Daha önce turizm bölgesi ilan edilen Ovit Dağı alanı içerisinde yer alan Çamlık ve Sivrikaya köylerinde Köhser Deresi üzerinde yapılması planlanan 6,22 megavat kurulu gücündeki Sarmakol HES projesi için Çamlık Köyünde ÇED toplantısı yapılmak istendiğini bildiren Şan, şöyle devam etti:

"Köylerinde ve bölgede hiçbir HES projesi istemediklerini, İkizdere Vadisi'nin sit alanı ilan edildiğini, bölgenin ayrıca turizm bölgesi olduğunu ve koruma öncelikli alanlar arasında yer aldığını kaydeden köylüler, yapılmak istenen ÇED toplantısının yasalara ve hukuka aykırı olduğu ve toplantıyı düzenlemek isteyenlerin açıkça suç işlediğini belirterek toplantıyı protesto etti. Toplantının yapılacağı Çamlık köyü kahvehanesinin önünde toplanan köylüler, ÇED toplantısı için jandarma eşliğinde köylerine gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile firma temsilcilerini, havanın soğuk olması nedeniyle içeride ağırlayacaklarını ve kendilerinin de kahvehane içerisinde tepkilerini dile getireceklerini söylediler. Köylüler, toplantının yapılmasını istemediklerini ve toplantının yapılamadığına ilişkin bir tutanağın kendilerine verilmesini istediler."

Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi de köylülerin hiçbir şekilde köylerinde veya bölgede HES projesi yapılmasını ve söz konusu HES'lere ilişkin herhangi bir ÇED toplantısını da kabul etmediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"78 kilometrelik İkizdere Vadisi, 26 HES projesi ile ülke genelinde en fazla HES projesinin bulunduğu vadiler arasında yer alıyor. 2 yıllık bir değerlendirme sonrasında İkizdere Vadisi doğal sit alanı ilan edildi. Bu karar üzerine ülke genelinde oldukça ilgi çekici tartışmalar yaşandı ve başta Sayın Başbakan ve bakanlar olmak üzere çeşitli siyasiler tepki gösterdiler. Daha sonra da karar bugüne kadar ayrıntılarıyla açıklanmadı. Yaklaşık 9 ay önce bu konu hakkında yazdığımız dilekçemize yetkililerden halen bir cevap alamadık. Kanun Hükmünde Kararname çıkardılar, Koruma Kurullarını ortadan kaldırdılar ama burası halen sit alanı. Sit olan yerde HES yapılamaz. Ayrıca bu bölge çeşitli özellikleri nedeniyle dünya genelinde koruma öncelikli alanlar arasında yer alıyor."

Ekşi, 78 kilometrelik İkizdere Vadisi üzerinde devam eden yargı süreçlerine rağmen biri deneme üretimine başlayan, 3'ünün inşaat çalışmalarına devam edilen toplam 26 HES projesi bulunduğunu, bu projelerden 2'si için Rize İdare Mahkemesi'nin ÇED projelerini iptal ettiğini, 2 ayrı proje için de yürütmenin durdurulması yönünde karar verdiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler