Rize'deki bütün binalar yıkılacak

Rize'de 1 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi ardından harekete geçen yetkililer, dere yatakları üzerinde yer alan kamu binalarının yıkımına başlanacağını bildirdi. Yarın yıkılacak ilk bina taşması sonucu kenti çamur ve balçığa gömen Dalyan Deresi üz

Rize'deki bütün binalar yıkılacak

Rize'de 1 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi ardından harekete geçen yetkililer, dere yatakları üzerinde yer alan kamu binalarının yıkımına başlanacağını bildirdi. Yarın yıkılacak ilk bina taşması sonucu kenti çamur ve balçığa gömen Dalyan Deresi üzerindeki Sağlık Müdürlüğü'ne ait Rehabilitasyon Merkezi olacak.

Rize'de etkili olan şiddetli yağışlar sonrası hayatın felç olduğu kent genelinde temizlik ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Şehir merkezinde sabah erken saatlerde yeniden temizlik çalışmaları başlatıldı. Selde büyük zarar gören ve özellikle balçıkla kaplı bodrum katlarındaki malları zayi olan esnaflar da temizlik çalışmalarına devam ediyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan bölgeye gelen ekip de hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların 10 gün daha sürmesinin planlandığı ifade edildi.

 Yetkililer, il genelindeki bina ve otoparkların bodrum katlarında 400 bin metreküp dolayında su bulunduğu ifade edildi. Suyun tahliyesi için İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerinden gelen iş makineleri de çalışmaya başladı. Sağlık Müdürlüğü'nün araç parkında bulunan ve balçığa gömülen 9 ambulans ise iş makineleri yardımıyla çıkarıldı.

 İl merkezinde sel baskınlarının meydana geldiği alanlarda incelemelerini sürdüren Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, aldıkları karar gereği dere yatakları üzerinde bulunan kamu binalarının yıkımına başlayacaklarını açıkladı.

 Dere yatağı üzerindeki kamu binalarının yıkılması konusundaki kararlarının kesin olduğunu belirten Vali Hacımüftüoğlu, "İlk yıkacağımız bina, Sağlık Müdürlüğü tarafından Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılan bina olacak. Ama sadece bu bina ile sınırlı kalmayacağız. Dere yatağında olan binaları, hangisi olursa olsun yıkmaya başlayacağız. Kamuoyuna örnek olacağız. Bir şey olmaz diye düşünülerek bu binalar yapıldı ama sonuç ortada." diye konuştu.

 Dörtyol Köyü'nde dere yatağı değiştirilerek kazanılan arazi üzerine yapılan ve geçen yıl eğitim-öğretime başlayan Rize Fen Lisesi de selden kısmen zarar gördü.

 Vali Hacımüftüoğlu, bu durumla ilgili önlem alacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Vatandaşlarımızın hasarlara ilişkin dilekçelerini alıyoruz. Dilekçe yazamayanların dilekçelerini biz yazıyoruz. Bine yakın esnafımız bu afetten etkilendi. Özellikle vitrinde değil ama depoda bulunan malları etkilendi. Esnafımız için kredi borçları ve prim borçlarının ertelenmesi amacıyla gerekli girişimlerimiz olacak. Bu kadar büyük zarar görmelerine rağmen herkes işinin başında ve etrafı temizlemekle meşgul. Biz de yanlarında yer alıyoruz. Bu olgunluğu gösteren Rizelilere teşekkür ediyorum. Bu her yerde görülür bir delikanlılık değildir. Gerçek bir beyefendiliktir, gerçek esnaflıktır. Biz de bunun karşılığını elbette vermeye çalışacağız."

 Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı da ilk yıkım kararı alınan dere yatağı üzerindeki kamu binasının yerine daha önce büyük bir sağlık merkezinin yapımının planlandığını ancak kendilerinin buna karşı çıktığını belirtti.

 Bakırcı, şöyle dedi: "Geçtiğimiz yıl itibariyle, şu an yıkım kararı aldığımız bölgede yeni bir kamu binası yapılması yönünde çok büyük bir baskı yapıldı. Valiliğin desteğini alarak karara karşı direndik. Yıkılacak binanın yerine, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurulması planlanıyordu. Buna direndik. Direnmezsek çok farklı olabilirdi. Parası bile çıkmıştı. Ama Bakanlık burayı, dere yatağını bilmez. Onun için biz yerelde müdahale ettik. Kent genelinde dere üzerinde kaçak binalar var. Bunların hepsini yıkacağım. Herkes hazırlıklı olsun."

 Üzeri kapalı bir derenin üzerini açmaya karar verdiklerini ve elleri tüfekli kişilerle karşılaştıklarını aktaran Başkan Bakırcı, "Bölgeye polisle gitmek zorunda kaldık. Oradakiler iyi niyetli çıktı, ellerinden tüfeklerini alarak dere üzerini açtık. Sadece bu işler belediyeye kaldığı için bir daha da dere yataklarının üzerini açmaya cesaret edemedik. Artık kimseyi dinlemeden, kanunların bana verdiği yetki dahilinde Rize'de ne kadar usulsüz ve bu tür tehlikeye yol açan ne kadar yer varsa bunları yıkacağım." açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler