Rize'de likapa hasadı başladı!

Rize'nin İkizdere ilçesinde "maviyemiş" ya da "yaban mersini" olarak bilinen likapa üretiminde pilot bölge seçilen köyde, likapanın hasadına başlandı.İlçenin Şimşirli köyünde likapa yetiştiren üreticilerden Hızır Özcan,  bu yıl çaydan sonra alternatif ürü

Rize'de likapa hasadı başladı!

Rize'nin İkizdere ilçesinde "maviyemiş" ya da "yaban mersini" olarak bilinen likapa üretiminde pilot bölge seçilen köyde, likapanın hasadına başlandı.

İlçenin Şimşirli köyünde likapa yetiştiren üreticilerden Hızır Özcan,  bu yıl çaydan sonra alternatif ürün olarak dikilen likapa veriminin bol olduğunu ve hasadının başladığını ifade ederek, "Bu sene çok şükür ürün bol. 30 Mart günü bölgemizde don olayı yaşanmış ve birçok meyvenin çiçekleri donmuştu. Donmadan dolayı meyve olmadı ama likapa fideleri dondan zarar görmedi. İyi bir ürün var" dedi.

Rize'de bu yıl yaklaşık 30 ton likapa toplamayı hedeflediklerini anlatan Özcan, "Köyümüzde yaklaşık 30 ton likapa toplayacağız. Lipananın satışı için Rize’deki bazı firmalarla anlaştık. Toplu halde firmaya teslim ettiğimizde kilosunu 6 liradan veriyoruz ama kalite olarak tasnif ettiğimizde perakende olarak kilosu 8, 9, 10 liradan satıyoruz" dedi.

Özcan, likapa üretiminde güçlük çektiklerini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"Likapayı yabani hayvanlardan maalesef kurtaramıyoruz. Kuşlar, domuz ve boz ayılardan çok zarar gördük. Ayılara karşı önceki yıllarda tedbir olarak kurduğumuz tüplü ayı savarlar bir işe yaramıyor. Ayılarda ayı savara alıştı. Ayılar köyümüzde 1,5 ton likapamızı yedi. Zararımız var ama kimden alacağız bilmiyoruz. Ayılar hem likapaya hem arı kovanlarımıza zarar veriyor. Bahçelerimizin etrafına çit çevirmemiz lazım. Yaparak maddi gücümüz yok. Devletten yardım bekliyoruz"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel