Rize'de çaylıklar yenilenecek

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgenin coğrafi ve toprak yapısına en uygun çay fidanının tespiti için araştırmalarının devam ettiğini bildirdi.Sütlüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Çaylıkların Yenilenmesi Projesi kapsamında Japonya, Çin ve Güney Ko

Rize'de çaylıklar yenilenecek

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgenin coğrafi ve toprak yapısına en uygun çay fidanının tespiti için araştırmalarının devam ettiğini bildirdi.

Sütlüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Çaylıkların Yenilenmesi Projesi kapsamında Japonya, Çin ve Güney Kore'yi kapsayan araştırma gezisi yaptıklarını ifade etti.

Proje kapsamında kullanılacak klonların tespiti ve bölgeye özgü gen kaynaklarını oluşturabilmek amacıyla Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Müdürlüğü personeliyle Japonya'nın Shizuoka bölgesinde bulunan Kanaya Çay Araştırma Enstitüsü, Shizuoka Çay Araştırma Merkezi ve Çin'in Hangzhou şehrindeki Çay Yetiştiriciliği Araştırma Geliştirme Enstitülerini ziyaret ettiklerini belirten Sütlüoğlu, konunun uzmanlarından gen havuzları ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını kaydetti.

Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgemizin coğrafi ve toprak yapısına en uygun çay fidanının tespiti için araştırmalarımız devam ediyor. Bizden çok önce yenileme işlemini gerçekleştiren ve halen devam eden ülkelerden uygun tip tespiti noktasında istifade etmek istiyoruz. Japonya'da 4 bin dolara satılan çaylar gördük ancak bu çayların üretildiği bahçelerde özel çalışmalar yapılmakta. Çay bahçesindeki nem ve sıcaklığı ayarlamak için çay bahçelerine özel pervaneler yapmışlar. Çay üreticileri tarladan çıkmıyor. Çayın kalitesi için özel bir gayret ve emek sarf ediyorlar."

İmdat Sütlüoğlu, Güney Kore, Japonya ve Çin'de önde gelen çay makineleri üretici firmalarını da ziyaret ettiklerini, yeni kurulacak yeşil çay ve paketleme fabrikaları için en uygun makine ve ekipman konusunda uygulamalı bilgi aldıklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler