Rize yine HES'le gerildi

Türkiye’nin az sayıdaki organik tarım havzalarından bir tanesi olan Rize’nin Hemşin İlçesi’nde HES gerginliği yaşandı.Hemşin ilçesinde Mars Enerji firması tarafından yapımı planlanan Yeşildere Hidroelektrik Santrali ve Regülatöre için gerçekleştirilmek is

Rize yine HES'le gerildi

Türkiye’nin az sayıdaki organik tarım havzalarından bir tanesi olan Rize’nin Hemşin İlçesi’nde HES gerginliği yaşandı.

Hemşin ilçesinde Mars Enerji firması tarafından yapımı planlanan Yeşildere Hidroelektrik Santrali ve Regülatöre için gerçekleştirilmek istenen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) Bilgilendirme toplantısı Hemşinliler’in protestosu sonucu gerçekleştirilemedi. 29 Eylül 2010 tarihinde ilki düzenlenen toplantı Hemşin Belediyesi’nin yer göstermemesi ve çevreci tepkileri üzerine gerçekleştirilememişti. Bu nedenle bugün yeniden gerçekleştirilmek istenen toplantı yine çevreci protestosu ile karşılaştı. Hemşin Belediyesi Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılan Hemşinliler bir süre toplantıyı dinledikten sonra, firma yetkililerine tepki göstererek ayağa kalkıp sloganlar attılar. “HES şirketi, Hemşin’e terk et” şeklinde sloganlar atan Hemşinliler firma yetkililerinden projeyi iptal etmelerini ve ilçelerini terk etmelerini istediler. Kızgın kalabalık slogan atarak salonu terk etti. Firma yetkilileri ve Çevre Orman Bakanlığı görevlileri, halk katılımı sağlanamadığı şeklinde rapor tutarak toplantıyı iptal etmek zorunda kaldılar.

Bazı Hemşinliler yaptıkları açıklamada, derelerinin kurumaması için ilçelerinde HES projesi istemediklerini belirttiler. Hemşinliler adına bir basın açıklaması düzenleyen Hemşin Derneği Başkanı Hasan Küçük, “Hemşin’de üç adet. Rize’de ise 94 adet HES yapılmasının planlanması bilime, planlama kurallarına aykırıdır. Bunun çarpıcı örneklerini İkizdere’de gördük. Bu konuda üniversitelerde bilim insanlarının bölgede eko sistem bozulacağı için 20 yıl sonra bölge çöl olacaktır saplamaları davamızda ne kadar haklı olduğumuzun kanıtıdır” dedi.

Basın açıklamasının ardından, ilçede yapılacak HES projesi sonrası gelecekte yok olacağı ileri sürülen organik ürünler sergilendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler