Rize'de can alan heyelanın sebebi ortaya çıktı

İki kişi hayatını kaybetmişti

Rize'de can alan heyelanın sebebi ortaya çıktı

RİZE'nin Pazar İlçesi Aktaş Köyü'nde dün meydana gelen heyelanda toprak altında kalan evlerinde hayatlarını kaybeden 61 yaşındaki Kemal Doğan ile eşi 60 yaşındaki Ümmiye Doğan toprağa verildi. 25 yıl önce 'sağlam' raporu verilen arazideki heyelana, geçen yıl yöre sakinlerince izin alınmadan yapılan yol çalışmasının neden olduğu tespit edildi. Rize Valisi Erdoğan Bektaş, "Rize coğrafyasında arazi ile oynamadan önce çok düşünmemiz lazım. Yoksa bu tür acı sonuçlarla karşılaşmaya devam ederiz" dedi.

Pazar Sahil Camisi'nde kılınan cenaze namazına Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Pazar Kaymakamı Selçuk Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı, İl Afet ve Acil Durum İl Müdürü Şakir Kurk ile ailenin yakınları ve vatandaşlar katıldı. Kılıncan cenaze namazının ardından Ümmihan Doğan Alçılı Köyü'nde, Kemal Doğan ise Aktaş Köyü'nde toprağa verildi. Yakınlarının, çocukları olmayan çiftin ayrı gömülmesini istediği öğrenildi.


ÇÖKEN EVİN ARAZİSİNE VERİLEN SAĞLAM RAPORU TARTIŞMASI

Aktaş Köyü'nde, Ümmiye ve Kemal Doğan'ın heyelan sonucu evlerinin enkazı altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından, heyelan riski nedeniyle 1991 yılında Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulduğu; bunun üzerine de bölgede teknik inceleme yapıldığına dair rapor ortaya çıktı. Arazinin sağlam olduğuna vurgu yapılan raporda, 'Heyelan tehlikesine karşı endişelenmeye gerek yoktur' ifadelerine yer verildi.

Cenaze töreni sonrasında raporu gündeme getiren Kemal Doğan'ın kuzeni Yaşar Doğan,  25 yıl önce arazide oluşan açılmalar sonrası Kaymakamlığa başvurduklarını belirterek, "Köyde inceleme yapıldı ve rapor bize verildi. 25 yıl sonra bu durum yaşandı. Ben cahil kafam ile bu duruma uyandım da devletin yetkilileri nasıl uyanmadı?" diye sordu.

HEYELANA GEÇEN YIL YAPILAN YOL NEDEN OLMUŞ!

Doğan çiftinin ölümü ile sonuçlanan olay sonrasında Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün teknik ekipleri tarafından çöken evin arazisinde yapılan incelemede, heyelana, geçen yıl yöre sakinlerince yapılan izinsiz yol çalışmasının neden olduğu tespit edildi. 

Cenaze namazı sonrası konuyla ilgili açıklama yapan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, heyelan sonucu meydna gelen ölümlere üzüldüklerini belirterek, Rize'de zor bir coğrafyada yaşadıklarına vurgu yaptı. Her yağış sonrasında arazilerde kaymalar olduğuna dikkat çeken Vali Bektaş, çöken evin arazisi için 25 yıl önce verilen 'sağlam' raporuna yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

"Olayın olduğu yerde 25 yıl önce bir müracaat olmuş. Zamanında teknik ekipleri gitmiş,  inceleme yapmış ve hayati tehlike olmadığı yönünde görüş belirtilmiş. 25 yıl her hangi bir olumsuzluk yaşanmamış. Geçen yıl vatandaşlar kendi ihtiyaçları için yol açmış. Arazi ile oynanmış. Arkasından da bu olay yaşandı. Rize coğrafyasında arazi ile oynamadan önce çok düşünmemiz lazım. Su hareketlerinin yollarını değiştirmeden, bina ve yol yapmadan önce çok iyi hesap yapmamız gerekir. Yoksa bu tür acı sonuçlarla karşılaşmaya devam ederiz."

"ÖDENEĞİMİZİN YARISI ARAZİYİ SABİTLEMEYE GİDİYOR"

Rize genelinde yağan yağmurlar sonrası oluşan afetler nedeniyle ciddi problemlerle yüz yüze olduklarını ifade eden Vali Bektaş, "Ödeneklerimizin yarısından fazlasını istinat duvarı yapmak, araziyi sabitlemek için kullanıyoruz. Çok eksiğimiz var. Bir çok yerden ihbarlar ve şikayetler alıyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu olay yaşandı, keşke yaşanmasaydı. O araziye girmeden, o yolu yapmadan önce teknik elemanlardan görüş alınsaydı böyle bir sonuçla karşılaşılmayacaktı" dedi, bu olaydan ders çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel