Osmanlı torunundan müthiş ders

Küresel ekonomik krizin merkez üssü ABD'de dev şirketler ayakta kalmak için tasarrufa ilk olarak çalışanlarını işten çıkararak başlıyor. Finans devlerinden otomotiv üreticilerine hemen hemen her sektörde firmalar binlerce çalışanıyla veda ederek küçülmeye

Osmanlı torunundan müthiş ders

Küresel ekonomik krizin merkez üssü ABD'de dev şirketler ayakta kalmak için tasarrufa ilk olarak çalışanlarını işten çıkararak başlıyor. Finans devlerinden otomotiv üreticilerine hemen hemen her sektörde firmalar binlerce çalışanıyla veda ederek küçülmeye gidiyor. Ancak ekonominin merkezi ABD'de efsane haline gelen bir şirketin hikayesi, Amerikalı devlere ders verir nitelikte. 390 yıllık tarihiyle ABD'de çalışan en eski aile firması olan Zildjian, krizden çıkışın formülünün çalışanlara daha fazla değer vermekten geçtiğini ortaya koyuyor. Dünyaca ünlü televizyon kanalı NBC'ye başarının sırrını anlatan Zildjian'ın CEO'su Craigie Zildjian, "Kurulduğumuzdan bu yana 4 asırlık sürede bir çalışanımızı bile işten çıkarmadık. Bu kriz yaşadığımız ilk kriz değil. 1929'da başlayan Büyük Buhran'da çok hızlı bir şekilde büyüdük. Bunun sırrı ise çalışanlarımızda gizli" dedi. 

 
1623'TE TRABZON'DA KURULDU 
Temelleri 1623'e dayanan şirketin hikayesi Trabzon'da başlıyor. Demir ustası Keroke Zildjian'ın özel bir formülle ürettiği ziller önce Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a gönderiliyor. Ardından üretime İstanbul'da devam ediliyor. Osmanlı Ordusu'ndaki Mehteran Birliği'ne üretilen zillerin ünü sınırları aşıyor ve Polonya'ya kadar gidiyor. Leh Ordusu'na zil gönderen Zildjian Ailesi ardından ABD'ye göç ediyor. Massachusetts eyaletinde üretime kaldığı yerden devam eden Zildjian'ı şu anda 16'ncı kuşaktan aile üyesi Craigie Zildjian yönetiyor. 
 
'BİZİ ONLAR KORU YOR' 
CEO Craigie Zildjian, başarılı grafiğin arkasında en önemli nedeninin ise ana yatırımları olan çalışanları olduğunu kaydediyor. "Seri üretim ve teknolojik yeniliklerde çalışanlarımızın eğitimlerine hız verdik. Yeni birimler kurarak terfilerini sağladık. Son 15 yıldır her ay düzenli olarak çalışanlarımıza prim veriyoruz. Onlar bizi koruyor. Biz de onları" dedi. Zildjian markasının küresel pazar payı yüzde 65. Beatles'ın efsane davulcusu Ringo Starr, Gene Krupp gibi isimler markanın en ünlü kullanıcıları arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel