Orman Zararlıları ile mücadele sürüyor

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, bölge sınırları içerisinde yer alan Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt illerindeki ormanlık alanlara orman zararlılarına karşı mücadele için son 14 yılda 2 milyon 300 bin adet faydalı böcek bırakıldığını beli

Orman Zararlıları ile mücadele sürüyor
Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, bölge sınırları içerisinde yer alan Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt illerindeki ormanlık alanlara orman zararlılarına karşı mücadele için son 14 yılda 2 milyon 300 bin adet faydalı böcek bırakıldığını belirterek bu konuda şu ana kadar çok önemli mesafeler aldıklarını söyledi.
 
Bir süre önce Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nde göreve başlayan Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, ormanlara bırakılan faydalı böcekler sayesinde ormanlardaki doğal dengenin sağlandığını hatırlattı. Gediklili, “Laboratuvarlarımızda faydalı böcek üretimizi sürdürüyoruz. Faydalı böcekten kasıt biyolojik mücadele. Genellikle Ladin ağaçlarında kurumaya sebeb olan zararlı böceklere karşı bu böcekleri yiyen faydalı böcekleri laboratuvarlarda üretiyoruz. Ürettikten sonra zararlıların dadandığı ağaçlara bu böceklerden bırakmak suretiyle zararlıların neslini tüketiyoruz yada azaltıyoruz.
 
Biyolojik mücadelenin gayesi bu. Bu sene 125 bin adet faydalı böcek üretimimiz var. Trabzon ve Torul İşletme'de bulunan laboratuvarlarda üretetimi gerçekleştiriyoruz. 1999 - 2013 yılları arasında müdürlüğümüze bağlı ormanlarımızda 2 milyon 300 bin adet faydalı böcek ormanlara salıverildi. Böylece doğal denge sağlanmış oldu. Bu tür biyolojik mücadelelere çok ağırlık veriyoruz. Aynı zamanda ormanlara kuş yuvası asılması sayesinde kuşların ormanlarda fazlaca birikmesi sağlanlanmaktadır. Ayrıca ormanlarımıza meyveli ağaç dikmek suretiyle kuşların oralara daha çok gelerek üremesi ve konaklanması sağlanıyor” dedi.
 
"İLK 6 AYDA ÜCRETSİZ 100 FİDAN DAĞITTIK"
Müdürlüklerine bağlı diğer çalışmalar hakkında bilgi veren Gediklili, Türkiye’de ilk kez bölgelerinde çığ kontrol projesi çalışması yapacaklarını belirterek, “Müdürlüğümüze bağlı Gümüşhane ve Bayburt illerimizde ağırlıklı olarak erozyonla mücadelede geniş alanlarda ağaçlandırma çalışmalarımız var. Rize ve Trabzon’da da erozyonla mücadelede heyelanlı bölgelerde ağaçlandırma çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’de tek bizim bölgemizde uygulanacak olan çığ kontrol projelerimiz var” diye konuştu.
Vatandaşlara çeşitli zamandalarda ücretsiz fidan dağıtımı yaptıklarını da kaydeden Gediklili, yılda 10 milyon fidan ürettiklerini ifade ederek “Vatandaşlarımıza çeşitli zamanlarda ücretsiz fidan dağıtımı yapıyoruz. Bu fidanları vatandaşlarımız kendi bahçelerine, köyün müşterek ihtiyacı olan mezarlıklara, okul bahçelerine dikmek suretiyle buralarının ağaçlandırmasını sağlıyor. Of fidanlığımızda 8 milyon, diğer 3 fidanlığımızda 2 milyon olmak üzere yılda toplam 10 milyon fidan üretiyoruz. 2013 yılında vatandaşa 100 bin ücretsiz fidan dağıttık” şeklinde konuştu. 
ORKÖY faaliyetleri kapsamında orman köylülerine destek amacıyla bu yıl 5,5 milyon TL kredi dağıtımı yapılacağını da ifade eden Gediklili, bu kredilerin başta arıcılık olmak üzere yöresel ürünlerin üretiminde kullanılacağını ve bu kredilerin yüzde 25 hibe şeklinde olacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel