Organ bağışında artış var!

Samsun Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal, "Biz organlar toprak olmasın, ihtiyacı olan insanlarımızda yaşasın istiyoruz" dedi.Köksal, basına  yaptığı açıklamada, Samsun'da bulunan Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin Rize'den Sinop'a kadar hizmet verdiği

Organ bağışında artış var!

Samsun Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal, "Biz organlar toprak olmasın, ihtiyacı olan insanlarımızda yaşasın istiyoruz" dedi.

Köksal, basına  yaptığı açıklamada, Samsun'da bulunan Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin Rize'den Sinop'a kadar hizmet verdiğini söyledi.

Erzurum'un da kendilerine bağlı olduğunu belirten Köksal, "Karadeniz'deki beyin ölümleri ve organ bağışlarını biz koordine ediyoruz. Geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen 26 kişinin organlarını aileleri bağışlamıştı. Bu yılın ilk 6 ayında bu rakamı geçtik. Organ bağışını artırmak için sadece ekim ve eylül aylarında çeşitli etkinlikler yapılırdı. Biz bunu değiştirdik yılın tamamına yaydık. Kamu kurumları, özel kurumlar, sivil toplum örgütleri, hepsine gidiyoruz organ nakli ve beyin ölümü ile ilgili bilgiler veriyoruz. Bu sayede organ bağışı geçen yıla oranla iki katına çıktı. Bu rakamın yıl sonuna kadar daha da yukarı çıkacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Organ bağışının artmasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin de kendilerine katkı sağladığını ifade eden Köksal, şunları söyledi:

"Üniversitemizde önceden sadece böbrek nakli yapılıyordu. Şu anda yoğun bir şekilde böbrek naklinin yanı sıra karaciğer ve kornea nakilleri üniversite hastanemizde yapılmaktadır.  Bu bize çok büyük fayda sağlıyor. Organ bağışı haberlerinin gazetelerde yayınlanması halkımızın organ bağışına duyarlılığını artırıyor. Eskiden biz insanlarımızın ayağına kadar gider organ bağışı yapmasını isterdik. Artık insanlarımız organ bağış bürolarımıza kendileri geliyor"

Organ bağışı konusunda Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf bir sistem oluşturduğunu ifade eden Köksal, "Organ bekleyen hastalarımız bir sıra içinde. Organ bekleyen hasta kim olursa olsun. Yani torbilli olsun, parası olsun sırasını beklemek zorundadır. Kimse bir adım öne ve bir adım geriye düşmüyor. Bu da insanlarımızın içini rahatlatıyor ve bağışları arttırıyor. Bir kişi organ bağışı yaptığında sadece bir organ değil, bir çok organı alınıyor. Yani 1 kişi 5 veya 6 kişiye hayat verebiliyor. Biz organlar toprak olmasın, ihtiyacı olan insanlarımızda yaşasın istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel