Ordu'da uygulamalı analiz

 Ordu'nun Ünye ilçesinde fındık üreticilerine uygulamalı bahçe budama ve toprak analizi eğitimi verildi.  Saca Mahallesi'nde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesindeki eğitime; Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, İl Gıda Teknik

Ordu'da uygulamalı analiz

 

Ordu'nun Ünye ilçesinde fındık üreticilerine uygulamalı bahçe budama ve toprak analizi eğitimi verildi. 
 
Saca Mahallesi'nde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesindeki eğitime; Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, İl Gıda Teknikeri Coşkun Öztürk, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı. Üreticilere budamanın önemini anlatan İl Gıda Teknikeri Coşkun Öztürk, "Fındıktan ne yazık ki istediğimiz verimi alamıyoruz. Çünkü tekniğe uygun işlemler yapılmıyor." dedi. Öztürk, üreticilere budama tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi.
 
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen de "Çiftçilerimizle fındık bahçelerimizin temel problemi olan budama gençleştirme çalışmaları ile ilgili olarak toprak numunesi alma toprak tahlili için toprak numunesinin nasıl alınması gerektiği konusunda bir eğitim çalışması yapıyoruz. Fındık bahçelerinin en büyük sorunu yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçlar. Bu nedenle de ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerde çok önemli derecede ürün kayıpları meydana gelmektedir. Gerektiği kadar ürün alınamadığı için verimde düşüklüğe sebebiyet vermekte ve bunun önüne geçilmesinin temel yollarından bir tanesi de bahçelerimizde gerekli budamayı zamanında uygun bir şekilde yapmaktır. Fındık bahçelerindeki gübre ve besin maddesi ihtiyacının karşılanması amacıyla toprak tahlilinin yapılması ve tahlil için numunelerin nasıl alınması konusunda eğitim vereceğiz." dedi.
 
Ziraat Mühendisi Osman Akpınar ise topraktan numune almayı uygulamalı olarak gösterdi. Akpınar, "Bölgemiz yağışlı bir bölge olduğu için sürekli yağmur alıyor. Arazilerimizin de çoğu meyilli olduğu için topraktaki denge bozuluyor. Kireç bunun ana maddesi ve bilimsel olarak topraktaki bütün maddeler arasında bir denge kurar. O dengeyi kurabilmek için toprağın kireç aksamını da bilmemiz gerekir. Onun için üç yılda bir mutlaka bahçemizin toprak analizini yaptırmak durumundayız." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler