Ordu'da kaçakçılığa ilginç çözüm

Ordu'da bir koleksiyoner kurduğu müze sayesinde tarihi eser kaçakçılığının önüne geçti.Ordu’nun Kumru ilçesinde kaçakçılığı önlemek için kurduğu müzede koleksiyoner İsmet Erçal, 10 yılda biriktirdiği 200’den fazla tarihi eseri sergiliyor. Paradan, heykell

Ordu'da kaçakçılığa ilginç çözüm

Ordu'da bir koleksiyoner kurduğu müze sayesinde tarihi eser kaçakçılığının önüne geçti.

Ordu’nun Kumru ilçesinde kaçakçılığı önlemek için kurduğu müzede koleksiyoner İsmet Erçal, 10 yılda biriktirdiği 200’den fazla tarihi eseri sergiliyor. Paradan, heykellere, eski silahlardan, değerli takılara birçok tarihi eserin bulunduğu müze bölge tarihine de ışık tutuyor.

Müzede en çok ilgiyi ise 10 bin yıllık taş balta, Demir Çağı'ndan kalma5 bin yıllık boğa ve geyik resimli vazo, 2 bin 500 yıllık ince işçilik ile yapılmış aslan figürlü küpe ve Selçuklulardan kalan içinde 200 sikkenin bulunduğu kumbara çekiyor.

Erçal, tarihe olan merakının, bölgeden kaçırılan tarihi eserlere engel olmak için başladığını söyledi. On yılda 200’den fazla eseri müzesine kazandırdığını belirten Erçal, “Ordu’daki on koleksiyonerden birisiyim. Buradaki bulunan objelerin envanteri hem Ordu müzesinde, hem de bizde bulunmaktadır. Ordu yöresindeki tarihi eserleri toplayarak kayıt altına alıyoruz. Bu şekilde de tarihi eser kaçakçılığının önüne geçerek kültürümüzü korumuş oluyoruz” dedi.

Müzede önemli eserlerin olduğunu ifade eden Erçal, “Kayıt altına aldığım objeler içerisinde 10 bin yıllık taş savaş baltası, demir çağına ait üzerinde boğa ve geyik resmi olan vazo, Selçuklular dönemine ait dünyanın ilk kumbarası, aslan başlı kraliçe küpesi, Roma ve Bizans dönemine ait para ve takılar, gözyaşı şişeleri gibi önemli tarihi parçalar bulunuyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel