Ordu'da çiftçiye don desteği

Türkiye'de mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle kayısı, elma, vişne, kiraz, armut, üzüm ve fındık bahçeleri zarar gören üreticilere Tarım Sigortaları Havuzundan (TARSİM) yaklaşık 500 milyon lira tazminat ödenecek.TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramaz

Ordu'da çiftçiye don desteği

Türkiye'de mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle kayısı, elma, vişne, kiraz, armut, üzüm ve fındık bahçeleri zarar gören üreticilere Tarım Sigortaları Havuzundan (TARSİM) yaklaşık 500 milyon lira tazminat ödenecek.

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yılların en ağır zirai don hasarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. 

Zirai don nedeniyle 60 ilde 26 farklı ürünün ciddi anlamda zarar gördüğüne işaret eden Kadak, bu zamana kadar topladıkları 600 milyon liralık primin 500 milyon lirasını üreticilere geri ödeyeceklerini söyledi. 

Kadak, ürünlerini sigorta yaptıran üreticilerin TARSİM tarafından mağduriyetinin büyük ölçüde giderileceğini vurgulayarak,  şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde 60 ilde 26 tane farklı tarımsal ürünlerde don hasarı yaşadık. Özellikle Karadeniz bölgesinde fındık zarar gördü. Malatya'da kayısı, başka illerimizde elma, vişne, kiraz, armut ve üzümde çeşitli oranlarda don hasarları yaşadık. Bu sene yaşadığımız bu don hadisesinden dolayı çiftçilerimize 500 milyon liraya aşkın hasar ödemesi yapılacak. Dolayısıyla TARSİM olarak bu zamana kadar topladığımız 600 milyon liralık primin 500 milyon lirası üreticilere geri ödenecek."

Bunun tamamen üretici ve  çiftçiler için kurulmuş bir sistem olduğunu dile getiren Kadak, kar amacı taşımayan bir sistem olan TARSİM'in sektöre hizmet veren devlet destekli yapılanma olduğunu kaydetti.

- "Devlet bu sektörde üretimin aksamamasını istiyor" -

Devletin bu sistemle her zaman üreticilerin yanında olduğunu anlatan Kadak,  üreticilerin,  ürünlerini sigorta yaptırmaları için ciddi destek verildiğini söyledi.

Kadak, tarlasını, bahçesini ya da işletmesini sigorta ettirmek isteyen vatandaşa yüzde 50 peşinen devlet desteği sağlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu, hiçbir sigorta branşında olmuyor. Sadece tarımda var. Tarımda olmasının sebebi de bu sektörün son derece stratejik ve hassas bir  olmasından kaynaklanıyor. Devlet bu sektörde üretimin aksamamasını istiyor. Bunun için de diğer sigorta branşlarında olmadık şekilde bu sektöre çok ciddi destek veriyor. O nedenle üreticilerimizin devletin sağladığı bu destekten faydalanmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin artık bir ihmalde bulunmamaları gerekir."

Yaşanan zirai dondan sonra sigortanın önemini bir kez daha gördüklerine dikkati çeken Kadak, bu anlamda bütün çiftçileri 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ürünlerini sigorta yaptırmaya davet etti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler