Ordu il kurulduğu yere sahip çıkacak

Ordu Valiliği tarafından kazı çalışmalarının başlatılması için uzmanlar ilk incelemesini yaptı. AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal’ında eşlik ettiği ilk incelemeye, Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ay

Ordu il kurulduğu yere sahip çıkacak


Ordu Valiliği tarafından kazı çalışmalarının başlatılması için uzmanlar ilk incelemesini yaptı. AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal’ında eşlik ettiği ilk incelemeye, Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol, Ankara ve Samsun’dan gelen uzmanlar katıldı.
Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol, Ordu’nun ilk yerleşim yeri olarak bilinen Cotyora adı verilen Bozukkale’de Milattan 6. yüzyılda kurulmuş Sinop merkezli bir kolini kenti olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol, ilk ön incelemede surların olduğunu ve buranın kontrol noktası olarak kullanıldığını düşündüklerini söyleyerek,“Milattan önce 6. yüzyılda kurmuş oldukları bir kolini kenti. Biz bunu antik kaynaklardan öğreniyoruz. Milattan önce 5. yüzyıl antik yazarlarından Atinalı Ksenophon, “Anabasis” adlı eserinde Onbinlerin dönüşü adlı eserinde mezapotamyadan yola çıkarak Erzurum, Zigana geçidinden Trabzon üzerinden Ordu’ya Cotyora’ya geldiğinden söz etmektedir. Ve burası Cotyora Sinop’un kolini kenti olduğundan bize naklediyor.Bugün burada üzerinde bulunduğumu bu alan tarihe tanıklık eden Cotyora denizi kontrol eden noktası. Yaptığımız tespitler bu alanda çepe çevre sur duvarlarının varlığını gösteriyor. Burayı denizi kontrol eden denizden gelen saldırılara karşı bir kontrol noktası olarak bir yerleşim yeri olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, tarihi mekanların hızla turizme kazandırılması için ne gerekiyorsa yapıldığını ifade ederek, “Burada Ankara ve Samsun’dan gelen uzmanlarla beraber, ön inceleme imkanı bulduk. İlk bulgulara göre bir geçmiş medeniyet yaşadığını ve bunun orta çağlara uzandığı var sayımı olduğu, Bizans kalıntıları olduğu gösteriliyor. Bu buranın bizim için önemli bir yer olduğunu gösteriyor. Bizde siyasetçi olarak buranın hızla turizme kazandırılması konusunda adımları atacağız. Zannediyor hızlı bir şekilde kazı çalışmaları başlayacak. Burada hocamızın da bahsettiği gibi sur olduğu tahmin ediliyor. Bu duvarlar gün yüzüne çıkarılmış olacak. Sadece orduluların değil, dünyadan orduya ilimize gelen turistlerin dikkatini çekmeye çalışacağız. Burası masmavi güzel bir koy iken, yanı başında böyle bir tarih olması bize buranın ayrı bir değer kattığını ifade edeyim. Güzel bir fırsatı yakalamış durumdayız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel