OR-Gİ havaalanına 'ayısavar'lı önlem

Türkiye'nin deniz üzerine kurulan ilk havalimanı olacak Ordu-Giresun Havalimanı pistine martıların zarar vermesi üzerine firma yetkilileri  pist üzerine "ayısavar" olarak nitelendirilen 10 mekanizma yerleştirdi.Yaklaşık 2 yıl önce yapımına başlanan Ordu-G

OR-Gİ havaalanına 'ayısavar'lı önlem

Türkiye'nin deniz üzerine kurulan ilk havalimanı olacak Ordu-Giresun Havalimanı pistine martıların zarar vermesi üzerine firma yetkilileri  pist üzerine "ayısavar" olarak nitelendirilen 10 mekanizma yerleştirdi.

Yaklaşık 2 yıl önce yapımına başlanan Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında süren çalışmalar kapsamında pistin bir bölümü tamamlandı.

Tamamlanan piste bir süre sonra martıların konduğunu gören yetkililer, martıların tüy ve dışkılarıyla piste zarar verdiğini tespit etti. Martıların piste zarar vermesinin önüne geçmeye çalışan yetkililer, mutfak tüpüyle hazırladıkları ve "ayısavar" olarak bilinen 10 düzenekle martıları kaçırmayı başadı.

Firma yetkililerinden Hüseyin Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanı inşaatında asfalt üst yapı koordinatörü olarak görev aldığını söyledi.

Bir süre önce yapımına başladıkları havalimanı pistinin bir bölümü tamamlandıktan sonra çok sayıda martının tamamlanmış piste inerek dışkılarını bıraktığını gördüklerini anlatan Boztepe, şöyle devam etti:

"Bu dışkıların asitli olması nedeniyle piste zarar verebileceğini öğrendik. Aynı zamanda tüyleriyle pistin kirlenmesine neden oluyordu. Bir süre bu martıları kendi imkanlarımızla kovmaya çalışsak da pek başarılı olamadık. Daha sonra başka yabani hayvanlar için de kullanılan 10 adet 'ayısavar' siparişi vererek pistin belirli yerlerine bunları kurduk. Kurduğumuz düzenekle pistin üzerine konan martıların kaçmasını sağladık, şu ana kadar da bu konuda başarılı olduk."

30 SANİYE ARALIKLARLA PATLAMA SESİ ÇIKARTIYOR

Düzeneğin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Boztepe, şunları kaydetti:

"Kurulan düzenek mutfak tüpüyle destekleniyor. Bu mutfak tüpünden çıkan gaz bir süre düzeneğin haznesinde toplanıyor. Daha sonra toplanan bu gaz 30 saniye aralıkla patlayarak ses çıkartıyor. Böylelikle  piste konan martılar başta olmak üzere birçok kuş kaçıyor. Oluşan bu sesten dolayı martılar daha uğramıyor. Açıkçası 'ayısavar' işimize çok yaradı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel