Ölüme direniş! Karadenizli'nin inadı başka olur...

Rize'nin Fındıklı ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Celal Aslan, yedi ölümcül kazaya rağmen yaşama tutunmayı başardı.Daha önce iki trafik kazası geçiren, çatıdan ve ağaçtan düşen, vurulan ve yıkılan seranderin altında kalan Aslan, son olarak yine çatıdan düş

Ölüme direniş! Karadenizli'nin inadı başka olur...

Rize'nin Fındıklı ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Celal Aslan, yedi ölümcül kazaya rağmen yaşama tutunmayı başardı.

Daha önce iki trafik kazası geçiren, çatıdan ve ağaçtan düşen, vurulan ve yıkılan seranderin altında kalan Aslan, son olarak yine çatıdan düşerek ağır yaralandı. Kaldırıldığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 6 aydır tedavisi süren Aslan, hayati tehlikeyi atlattı.

Celal Aslan'ın eşi Nevilan Aslan, yaptığı açıklamada, yedi kaza geçiren eşinin başına gelenlerin herkesi şaşırttığını, mucize eseri yaşadığını ancak şu aşamada konuşamadığını söyledi.

Eşinin ilk olarak çok yüksek bir ağaçtan düştüğünü anlatan Aslan, "Vatandaşlar yardımıyla hastaneye getirerek tedavisini yaptırdık. Sağlığına kavuşmasının ardından gittiği yaş çay alım yerinde kavga eden iki kişiyi ayırmaya çalışan eşim, vurularak yaralandı. İyileştikten sonra aldığı otomobille virajı alamadı ve araç dereye yuvarlandı. Çevredeki vatandaşlar tarafından araçtan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı" dedi.

Eşinin geçen yaz gezmek için gittiği Ovit Yaylası'ndan dönerken aracının üzerine taş düştüğünü ve yaralandığını ifade eden Aslan, "Bu kadar olayın üzerine yine ayağa kalktı ve arabasını yaptırıp köye geldi. Ardından kar temizlemek için çıktığı akrabamıza ait evin çatısından düşüp yaralandı. Bu da yetmedi, komşumuza yardım etmek isterken vinç yardımıyla kaldırılan seranderin altında kalarak tekrar yaralandı" diye konuştu.

Nevilan Aslan, eşinin son kazasının altı ay önce yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Köyde akrabamızın evinin çatısı boyanacaktı. Çok yalvarmama rağmen beni dinlemedi, yardıma koştu. Çatıda, emniyet kemeri bağlamadan boya yaparken düştü. Hastaneye getirdiğimizde yaşama umudu neredeyse yoktu. Hastane yönetimi hastamızı, ECMO (Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu) cihazına bağlamak için onay istedi, biz de verdik. Yaşama şansı yok denecek kadar az olan eşim doktorların altı aylık uğraşı sonucu hayata tutunmayı bir kez daha başardı."

Hayatı kazalarla dolu eşinin dualarla yaşadığına inandıklarını dile getiren Aslan, "Doktorlarımızdan Allah razı olsun. Eşim bu kadar kazayı atlattı, yeniden sağlığına kavuşacağı için çok mutluyuz. Bize onu bağışlayan Allah'ıma şükürler olsun" ifadelerini kullandı.

Nevilan Aslan, kazalar nedeniyle eşinin, ömrünün iki yıla yakın kısmını hastanede geçirdiğini de sözlerine ekledi.

-"Tüm kaburgaları kırılmıştı"

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şen ise hastanın yüksekten düşmeye bağlı omurga kırığı, kafa travması ve iki taraflı tüm kaburgalarındaki kırıklar nedeniyle hastaneye geldiğini belirterek, unları söyledi:

"Hasta, omurga kırığından opere edildikten sonra yoğun bakıma alındı. Hastamızın akciğer hasarı ileri düzeyde olduğu için uyutarak solunum cihazı ile takip ve tedaviye aldık. Beş gün geçmesine rağmen akciğer hasarından dolayı hedeflediğimiz oksijenasyon düzeyine ulaşamadık. Hastaya venö-venöz ECMO uyguladık, takiplerinde istediğimiz klinik durum oluşmaya başlayınca ilaç ve sistem ayarlarını azalttık. Dokuzuncu gün sistemi hastadan ayırdık. Yaklaşık iki hafta sonra hasta iyice kendine geldi. Ağızdan beslenmeye başlayınca hastayı yoğun bakımdan servise çıkardık."

ECMO cihazının kalp, akciğer hasarının ciddi düzeyde olduğu hastalarda kalbe destek olmak ve akciğerde gaz değişimini desteklemek amacıyla kullanıldığını ifade eden Şen, ECMO cihazı ile ikinci kez bir hastaya müdahale edildiğini ve başarı sağlandığını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel