Okyanus ötesinde Trabzon...

Son yıllarda Cruise gemi turlarının ilgi gösterdiği Doğu Karadeniz destinasyonunun tanıtımı Miami fuarında Trabzon heyeti tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. 11-14 Mart 2014 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletler’inin Florida Eyalet

Okyanus ötesinde Trabzon...
Son yıllarda Cruise gemi turlarının ilgi gösterdiği Doğu Karadeniz destinasyonunun tanıtımı Miami fuarında Trabzon heyeti tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor.
 
11-14 Mart 2014 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletler’inin Florida Eyaletinin Miami şehrinde dünyanın en büyük sektör etkinliği olan Cruise Shipping Miami Fuarı’na büyük ilgi var. Liman şehirlerine sahip ülkelerin adeta gövde gösterisinde bulunduğu fuarda, Türkiye de etkili bir tanıtım gerçekleştiriyor. Miami fuarına Türkiye ana standının yanı sıra İzmir ve Trabzon’da özel stantlar ile katıldı. Türkiye’nin Akdeniz ve Doğu Karadeniz destinasyonları tanıtılıyor. Fuardaki tüm firmalar ile görüşmeler sağlanarak 2014 sezonunda Türkiye’ye daha fazla Cruise seferi ve yolcu almak için temaslar yapılıyor.
 
 
Turizmin önde gelen ülkeleri İspanya, Almanya, Rusya, İtalya, Norveç ve Hollanda gibi ülkelerin kıyasıya yarış içinde olduğu fuarda Çin, Japonya, Güney Kore gibi uzak doğu ülkeleri de fuara büyük önem verdi. Fuara Alaska, Filipinler ve irili ufaklı çok sayıda ülkenin kültür, turizm, tarih, doğa ve folklor tanıtımlarında bulunuldu.
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Cruise gemilerinin kalbi olan Miami’de fuarında Trabzon’un hedefine ulaştığını söyledi. Trabzon Limanına uğrayan Cruise gemilerinin 2013 yılında arttığını kaydeden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, geçen yıl yapılan Miami fuarındaki tanıtımın etkili olduğunu anımsattı. 2014 yılı için girişimlerin Miami fuarında devam ettiğini kaydeden Hacısalihoğlu, yapılan görüşmelerin ve temasların oldukça verimli geçtiğini ifade ederek, “2014 yılında Trabzon limanına uğrayacak Cruise gemilerin sayısı artacaktır.  2014 yılında Trabzon’a gelecek Cruise gemi sayısının 40 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 2013 yılını 27 Cruise gemisi ile kapayan Trabzon Türkiye’deki Cruise limanları arasında geçtiğimiz yılı artış ile kapayan nadir liman şehirlerinde biri olmuştu.‘ ’dedi.
 
Curise turizm pazarının giderek büyümekte olduğunu ifade eden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, başta Amerika olmak üzere Avrupa ülkeleri ve İskandinavya ülkelerinin Cruise turizminde çok gelişmiş olduklarını dikkat çekti. Anılan bu ülkelerde nüfusun yaşlandığını ve bu kesimin de tatillerinde birinci seçeneğin Cruise turlarının alması sektörde pazarı giderek büyütmekte olduğunu vurguladı.
 
Türkiye’nin Cruise pazarında yeni bir oyuncu olmakla beraber yakın zamana kadar İzmir, Antalya ve Mersin eksenli gelişe Doğu Akdeniz Cruise turlarına son birkaç yılda Trabzon merkezli Doğu Karadeniz Cruise turlarını eklediklerini söyledi.
 
Doğu Karadeniz Cruise turlarının tanıtımının önemli olduğunu değinen Hacısalihoğlu şunları söyledi: “Doğu Karadeniz’in en büyük liman şehri Trabzon, Cruise turları için büyük bir gizem taşıyor. Tarihi, kültürü, folklorik değerlerinin yanı sıra 4 bin yıl geçmişi olan Trabzon’da medeniyetlerin zengin görsel yapıtları ile Cruise pazarında dikkat çekiyor. Bizler bir yandan ilimize gelen Cruise gemi ve turist sayısını artırırken bir taraftan da zengin bir kitle olan bu destinasyondaki turistlere ilimizin el sanatı ürünlerinin satışını sağlayarak alış veriş ve ticari hareketlilikte kazandırmayı hedefliyoruz.”
 
Hacısalihoğlu, Trabzon limanına Cruise turlarının gelmesinde başta Trabzon Valiliği olmak üzere Belediye, Doğu Kalkınma Ajansı ve diğer kurumlar ile sektördeki firmaların yakın işbirliğinin sonucu gelecekte daha iyi bir konuma ulaşılacağını vurguladı.
 
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’da, genelde Türkiye, özel de ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tanıtımına katkı yapıldıkça karşılığının çok kısa sürede alınmakta olduğuna dikkat çekti. Trabzon’da Cruise turizminden bahsedilir bir adım atıldığını, bu sektörün giderek gelişeceğine inandığını dile getirdi. Yapılan tanıtımlar ile Karadeniz’in Trabzon ile anılır haline geldiğini vurgulayan Kaldırım şöyle konuştu: “Amacımız Karadeniz Bölgesi’ne gelen Curise gemilerinin ilk ziyarette bulunacağı illerin başında Trabzon’un gelmesidir. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda pazarda böyle bir algı yaratmayı başardık. Karadeniz’e her açılan gemi muhakkak Trabzon Limanına demirlemesi için bundan sonra da çalışmalarımızı ısrarlı bir şekilde sürdüreceğiz.  Tanıtımlarımızı Mimai gibi dünyanın bir numaralı Cruise sektörü fuarında, doğru bir adreste yapmaya devam edeceğiz.”
 
 
Miami Cruise fuarında, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyet Trabzon standını ziyaret etti. Demirtaş, Trabzon’un fuarda çok başarılı stant çalışması gerçekleştirdiğini söyleyerek heyeti kutladı. Trabzon’un son yıllarda katıldığı tanıtım çalışmalarına ısrarla devam etmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “İzmir olarak bizler de 10 yıl önce bu tanıtımlara başladık.  Bu fuara 8 kez İzmir olarak bağımsız katılıyoruz. Ancak tecrübe kazandık. Yılda 500 bin turist kruvaziyer gemiler ile İzmir’e geliyor. İzmir’in hedefi 2 milyon’dur.” şeklinde konuştu.
 
Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, Cruise sektöründe Doğu Karadeniz destinasyonunun çok ilgi çektiğini gözlemlediğini, Trabzon’un çok doğru bir adım atmış olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Bugün yapılan çalışmalar asıl bundan sonraki döneme büyük katkısı olacak. Bizler İzmir olarak Akdeniz Havzası’nda, sizler Trabzon olarak Doğu Karadeniz Havzası’nda Cruise turizminde çok daha fazla gelişme potansiyeline sahibiz.” Dedi.
 
Türkiye’nin Miami Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Halit Akçağlayan’da Trabzon standını ziyaret etti. Akçağlayan,  ABD’nin Florida Eyaleti düzenlenen Cruise Shipping Miami Fuarı’na  her geçen yıl sektör üyelerinin katılımının arttığını, dünyanın ikinci büyük fuarı haline geldiğini söyledi. Fuarda Cruise gemi yapım sanayisinin ve ihtiyaçlarının yer aldığı bölümünde hızla geliştiğini aktardı. Türkiye’ye olan ilginin tanıtımla başarıya ulaşacağını ifade eden Akçağlayan,  Curise sanayisinin ihtiyaçlarının karşılanmasında Türkiye’deki firmaların da tekstil başta olmak üzere birçok sektörün pay alabileceğini dile getirdi.
 
 
Dünya genelinde ülkeleri buluşturan Cruise Shipping Miami Fuarı 14 Mart 2014 tarihinde sona erecek. Fuara, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’ın yanı sıra DOKA Genel Sekreter Yardımcısı ve Strateji Birim Başkanı Vahit Ketboğa,  Trabzon Valiliği İl Planlama Müdürü Veysel Başer, TTSO Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi, Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan İlarslan, Tolga Avcı, Trabzon Turizm İl Müdürlüğü’nden Gülden Yenigün,  DOKA Uzmanları Mehmet Akif Eraslan, İsmail Aslaner ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Basın Müşaviri Aydın Topcu da katıldılar.
 
Tanıtımlar ile Doğu Karadeniz destinasyonunun Cruise turizm sektöründe çok önemli bir potansiyele ve ekonomik büyüklüğe erişeceği ifade edildi. Trabzon’un tarihi ve turistik yerlerinin yanı sıra yiyecek, alış veriş ve dinlenme mekânlarının tanıtımları yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel