Nato Trabzon'u üs mü yapacak?

Afganistan'daki 50 ülkeye ait 130 bin askerin bu ülkeden çekilmesi için işlemler başladı. Almanlar yarın Trabzon'a geliyor.NATO, 2015 yılında Afganistan’dan tamamen çekilecek. Afganistan’da faaliyet gösteren NATO ülkelerinin çekilme işlemleri için ise Tra

Nato Trabzon'u üs mü yapacak?

Afganistan'daki 50 ülkeye ait 130 bin askerin bu ülkeden çekilmesi için işlemler başladı. Almanlar yarın Trabzon'a geliyor.

NATO, 2015 yılında Afganistan’dan tamamen çekilecek. Afganistan’da faaliyet gösteren NATO ülkelerinin çekilme işlemleri için ise Trabzon üs olarak kullanılacak. Afganistan’dan hava yoluyla Trabzon’a gelecek olan helikopter, tank, top, zırhlı personel taşıyıcı gibi askeri ekipmanlar deniz yoluyla boğazlar üzerinden ilgili ülkelere transfer edilecek. 190 Alman askeri bu çerçevede yarın, Trabzon’a geliyor.

AVRUPA ÜLKELERİ ÜZERİNDEN ASKERİ MALZEME TAŞIMA YASAĞI NEDENİYLE

Afganistan’da “Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü” çatısı altında faaliyet gösteren 50 ülkeden 130 bin asker 2015 yılına kadar, bu ülkeden çekilecek. Avrupa ülkeleri hava sahası üzerinden askeri malzeme taşınmasının yasak olması nedeniyle Afganistan’dan kargo uçaklarına bindirilecek askeri malzemeler Trabzon’a indirilecek.

TRABZON'A AĞIR ASKERİ MALZEMELER GELECEK

Genelkurmay Başkanlığı ile Afganistan’da faaliyet gösteren ilgili NATO ülkeleri arasında anlaşmaların tamamlandığı öğrenildi. Havayoluyla Trabzon’a gelecek askeri malzemeler, limandan gemilere yüklenerek evlerine dönecek. Trabzon’a gelecek askeri malzemeler içinde “ağır silahlar” bulunuyor. Helikopterler, askeri kamyonlar, tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar ve top bataryaları gibi askeri techizat Trabzon’dan gemilere yüklenmesinin ardından, boğazlar üzerinden ülkesine dönecek. Bu kapsamda, yarın ilk olarak 190 Alman askerinden oluşan bir kafile Trabzon’a gelecek.

28 AYLIĞINA OTEL KİRALADILAR

Alman askerlerinin Trabzon’daki Usta Otel’i 28 aylığına kiraladığı öğrenildi. Almanya’nın ardından Danimarka, Hollanda ve İngiltere’ye ait askeri ekipmanların da Türkiye üzerinden çıkarılacağı öğrenildi.

ASKERELERE ÜST GEÇİŞ İZNİ

Askeri ekipmanlar, Trabzon üzerinden deniz yoluyla taşınırken, NATO askerleri hava yolunu kullanacak. Ankara, Türkiye hava sahasını kullanmak isteyen NATO ülkelerine “üst geçiş izni” verdi. Afganistan’dan kargo uçaklarına “hafif silahları” ile birlikte binecek olan NATO ülkelerine ait askerler Türkiye hava sahasını kullanarak yurtlarına dönecek.

TÜRKİYE TAMAMEN ÇEKİLMEYECEK

Türkiye, NATO’nun Afganistan’dan çekilmesine karşın bu ülkedeki askeri varlığını tamamen ortadan kaldırmayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin halen Afganistan’da 1650 personeli bulunuyor. Türkiye, bu rakam ile Afganistan’daki harekata destek veren 50 ülke arasında 8’inci sırada yer alıyor. 2015 yılında tamamlanacak çekilme sonrasında Türkiye, bu ülkedeki askeri varlığını azaltarak sürdürmeyi hedefliyor. Türkiye, bugüne kadar Afganistan’ın yeniden imarı için yaklaşık yarım milyar dolar kaynak harcadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler