Muhammed bebek sağlığına kavuştu

Gerçekleşen operasyon hakkında bilgi veren Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, "'Hirschsprung hastalığı' ya da 'konjenital agangliyonik megakolon' olarak bilinen bu hastalık, kalın bağırsağın anüse yakın olan kı

Muhammed bebek sağlığına kavuştu
Gerçekleşen operasyon hakkında bilgi veren Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, "'Hirschsprung hastalığı' ya da 'konjenital agangliyonik megakolon' olarak bilinen bu hastalık, kalın bağırsağın anüse yakın olan kısmında 'ganglion hücresi' olarak bilinen sinir hücrelerinin gelişmemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum doğumsaldır, yani anne karnındayken ortaya çıkar. Bu hücreler bağırsağın gevşeyerek boşalmasını sağlar. Hücrelerin olmaması durumunda bağırsağın o kısmı gevşeyemez ve kasılı olarak kalır. Bu kasılı kısım dışkının aşağı doğru geçmesini önleyerek bağırsak tıkanıklığına yol açar.
 
Megakolon hastalığı olan bebekler bu nedenle bağırsak tıkanıklığı bulguları ile doğarlar. Yeni doğan bir bebeğin ilk kakasını doğumdan sonraki gün içerisinde yapması beklenir. Bebeklerin yüzde 90’ı ilk 72 saat içinde dışkılarını çıkarırlar. Megakolon hastaları ise bağırsaklarındaki tıkanıklık nedeniyle dışkılarını çıkaramazlar. Karınları şiştir ve sarı renkli safralı bir şekilde kusarlar. Çekilen ilaçlı bağırsak filminde kasılı kısım görülebilir. Ancak, kesin tanı için bağırsaktan biyopsi alınması gerekir. Bu hastalığın tedavisi ancak cerrahi yolla yapılabilir. Ameliyat sırasında hücre bulunmayan bağırsak çıkarılarak yerine içinde hücre bulunan bağırsak çekilir. Günümüzde genellikle tek bir ameliyat ile tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Eğer tanıda gecikilecek olursa, tıkalı kısmın gerisinde kalan bağırsak genişleyeceğinden hastaya 'kolostomi' yapmak, yani geçici bir süre bağırsağı karın duvarına bağlamak gerekebilir” dedi.
 
7 aylık prematüre olarak doğan bebeğin kuvözde izlenirken karın şişliği ve safralı kusmalarının olması üzerine değerlendirildiğini belirten Dr. Arda, “'Hirschsprung hastalığı' olduğu düşünülerek bağırsaktan biyopsi alındı. Sinir hücrelerinin olmadığının görülmesi üzerine bebek henüz çok küçük olduğundan kolostomi yapıldı. Yaklaşık olarak 6 aylık ve 5,5 kg olduğunda büyük ameliyatı yapılarak hastalıklı bağırsak çıkarıldı ve yerine çalışan bağırsak getirildi. Ameliyat sonrasında bir sorunu olmadı. Şu anda bağırsakları çalışıyor, her gün dışkısını rahatlıkla çıkartabiliyor. Aynı zamanda büyümesi de hızlandı, kilo ve boy artışı ile yaşıtlarını yakalamak üzere” diye konuştu.
Öztürk ailesi ise alınan başarılı sonuçtan dolayı başta Dr. Arda olmak üzere ilgi ve alakalarından dolayı Yıldızlıgüven Hastanesi personeline teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel