''Medeniyet beşiği Trabzon!''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin kuruluş felsefesi olan komşular ile siyasi sorunları çözme, ekonomik işbirliğini geliştirme, insanların bölgede özgürce seyahat etmeleri ve ticaretin önündeki eng

''Medeniyet beşiği Trabzon!''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin kuruluş felsefesi olan komşular ile siyasi sorunları çözme, ekonomik işbirliğini geliştirme, insanların bölgede özgürce seyahat etmeleri ve ticaretin önündeki engelleri kaldırma adına son dönemde önemli icraatlara imza attığını söyledi.

Arınç, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Parlamenterler Asamblesi (KEİPA), TUSKON ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen Karadeniz İş Forumu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugün, burada çok güzel bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne üye 12 ülkeden parlamenterler ve iş adamları olarak tüm Karadeniz halklarının refah ve mutluluğu adına bir araya geldiklerini ifade eden Arınç, ''Soğuk savaş döneminde en yakın komşularımızla birbirimizden habersiz ve büyük şartlanmışlıklar içinde yaşarken bugün burada ortak amaçlarımız için çalışmalar yapıyoruz. Burada 17 yıl önce kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın ve Parlamenterler Asamblesi'nin önemli bir rolü var. Karadeniz Ekonomik İşbirliği geçen dönemde hükümet kurumları ve parlamenterler arasında önemli bir diyalog platformu olarak görev yaptı'' dedi.

Ancak burada iş dünyası boyutunun biraz eksik kaldığını düşündüğünü kaydeden Arınç, şöyle konuştu:

''Formal olarak bir Karadeniz İş Konseyi olmasına rağmen çeşitli sebeplerle işbirliğinin iş dünyasına yönelik çalışmaları yeterince etkin olamamıştı. Bugün burada önemli bir eksikliği gideren bir olayı birlikte yaşıyoruz. İş dünyası ve siyaset her zaman birbirinden güç almış ve birbirini desteklemiştir. Bu birlikteliği meşru bir dairede, bölgesel işbirliğinin gelişmesi adına kullanmanın eşyanın tabiatı gereği olduğunu düşünüyorum. Hükümette görev almamdan sonra KEİPA çalışmalarına katılamadım. Ancak sağolsun sayın genel sekreterimiz bana genel kurul sonuç evraklarını gönderiyor. Zannediyorum geçen yıl Moskova'da yapılan genel kurulda iş konseyinin tam da bu eksikliğini giderecek ve bir benzeri Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen Karadeniz Girişimciler Meclisi kurulması fikri ortaya atıldı. Aradan çok kısa bir zaman geçmesine rağmen iş adamlarını ve parlamenterleri bir araya getiren böyle bir etkinliğin yapılması takdire şayandır. Burada tabi ki son yıllarda Türk iş dünyasının, komşularımız olduğu kadar Asya-Pasifik ve Afrika ülkeleriyle ticari işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayan TUSKON'u da tebrik etmemiz gerekiyor. TUSKON yaptığı samimi ve özverili çalışmalarla adeta Türk iş dünyasının bölgesel ve küresel anlamda yeni bir markası haline gelmiştir.''

 

   

     -KOMŞULARLA İLİŞKİLER-

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak Cumhuriyetin 100. yılında, yani 2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma hedefini koyduklarını kaydeden Arınç, ''Bu bizim ülke olarak hedefimiz, ancak Karadeniz Bölgesi olarak, global çapta yaşanan ekonomik rekabette kendimize bir hedef koyarak bölgesel vizyonumuzu oluşturmamız ve o vizyona ulaşmak için gerekli ortak çabayı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. İlk bakışta zor gibi görünen bu hedeflere ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığına inanıyorum. Bunun ilk şartı herşeyden önce komşularımızla yakın ve samimi bir işbirliği içerisinde çalışmaktır'' dedi.

Arınç, hükümetin Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin kuruluş felsefesi olan komşular ile siyasi sorunları çözme, ekonomik işbirliğini geliştirme, insanların bölgede özgürce seyahat etmeleri ve ticaretin önündeki engelleri kaldırma adına son dönemde önemli icraatlara imza attığını belirterek, ''KEİ üyesi Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Arnavutluk ile vizelerin kaldırılmasının iş adamlarımıza büyük kolaylıklar getireceğine inanıyorum. Önümüzdeki dönemde diğer bazı KEİ üyesi komşularımızla da benzer gelişmelere imza atmak istiyoruz. Hükümet olarak bölgesel anlaşmazlıkların çözümünde samimi ve yapıcı katkılar sunma ve elimizden gelen her türlü desteği verme konusunda kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tabii bizler siyasiler olarak engelleri kaldırırken ekonomik işbirliğinin asıl kahramanları iş adamlarımıza büyük sorumluluk düşüyor. Karşılıklı güvenin tesis edilmesinin en büyük sermaye olduğunu düşünüyorum. İş adamlarımız para kaybetmeyi göze almalı, ancak güven kaybına asla müsaade etmemelidir'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, bu tür genel kurulların genelde İstanbul ve Ankara'da yapıldığını da ifade ederek, ''Bu sefer kültür ve tabiat varlıkları bakımından zengin, medeniyetler beşiği Trabzon'da yapılıyor. Bu, takdir edilecek ve alkışlanacak bir davranıştır. Trabzon'da bu toplantıyı yapmak çok anlamlıdır. Çünkü Trabzon, Karadeniz'in komşusudur'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler