Maden sahaları işletiliyor mu?

Giresun’un Bulancak ilçesinde bulunan ruhsatlı maden sahalarının işletmeye açılması halinde binlerce kişiye istihdam imkanı sağlanabileceği belirtildi.Konuyla ilgili bilgi veren Aytaç Madencilik firmasının sahibi Tayyar Aydoğdu, 2009 yılında tespit ettiği

Maden sahaları işletiliyor mu?

Giresun’un Bulancak ilçesinde bulunan ruhsatlı maden sahalarının işletmeye açılması halinde binlerce kişiye istihdam imkanı sağlanabileceği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Aytaç Madencilik firmasının sahibi Tayyar Aydoğdu, 2009 yılında tespit ettiği 2010 yılında ise alan çalışmalarını tamamladığı ilçedeki altın madenini 2011 yılında işletmeye açmaya hazırlandıklarını söyledi. İlçenin Aydındere mevkiinde bulunan sahada yürütülen çalışmalarda yüksek saflıkta ve zengin demir, bakır ve altın madeni rezervleri tespit ettiğini kaydeden Aydoğdu “İlk tespitlere göre, sahada 10 milyon ton rezerv bulunuyor. Gerçek rezerv ise tespit edilenden çok daha fazla. Yaptığımız bilimsel alan taramaları sonucunda ulaştığımız verilere göre firmamıza ait sahada 5 milyon ton demir, bakır ve altın rezervi var. Ancak arazinin zorlu coğrafyası nedeniyle tüm saha taraması yapılamadı. Sahanın tamamı göz önüne alındığında gerçek rezervin tespit edilenden kat kat fazla tahminen 10 milyon ton civarında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Ruhsatlı rezerv alanları için bir çok yabancı yatırımcının talip olduğunu da kaydeden Aydoğdu “Özellikle de Çinliler’in yoğun baskıları var. Ancak biz işletmeyi ham madde olarak satmak istemiyoruz. Özellikle yöremizin istihdamına daha fazla katkı sağlaması açısından üretime dönük yatırımlara sıcak bakıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin en zengin rezervine sahip altın madeninin Bulancak ilçesinde bulunduğunu da iddia eden Aydoğdu “2009 yılında tespit ettiğimiz altın madenini işletmeye açabilmek için gerekli çalışmalarımızı 2010 yılında tamamladık. 2011 yılı içerisinde altın madenini faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz” bilgisini verdi.

Geçmişte ilçenin Kovanlık bölgesinin maden merkezi olduğunu da kaydeden Aydoğdu “Yerel adından da anlaşılacağı üzere demiri alınarak adlandırılan bu bölgede antik çağlarda da madencilik çalışmaları yapıldığına dair izler mevcut. Bölge geçmişte bir madenci kenti durumundaymış. Bugünde mevcut rezervleri faaliyete geçirdiğimizde yine bölge maden kenti olabilecek ve istihdam sorunu başta olmak üzere ekonomisi madenciliğe dayalı bir şehir haline gelebilecektir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel