Kuraklığın fındığa etkisi

Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, Karadeniz Bölgesi’nde de etkisini göstermeye başladı. Kuraklığın bölgedeki sonuçlarını değerlendiren Sarıkahraman, kuraklığın devam etmesi durumunda başta fındık olmak üzere sebze ve meyvelerin de bu durumdan olumsu

Kuraklığın fındığa etkisi

Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, Karadeniz Bölgesi’nde de etkisini göstermeye başladı. Kuraklığın bölgedeki sonuçlarını değerlendiren Sarıkahraman, kuraklığın devam etmesi durumunda başta fındık olmak üzere sebze ve meyvelerin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirtti.

Sarıkahraman, “Türkiye genelinde etkili olan kuraklık bu bölgede de hissedilir bir şekilde etkisini göstermeye başladı. Gelinen nokta zirai ürünler açısından düşündürücü olmaya başladı. Hafta sonu kuraklığı araştırmak için fındık bahçelerini dolaştım, yeterli yağış olmadığı için topraklarda çatlamalar dahi başlamış. Şu an ocak ayı içerisindeyiz bu zamanlarda her yerin kar buz olması gerekirken sanki ilkbaharı yaşıyoruz ve kuraklıkla karşı karşıyayız. Ulusal basından takip ediyoruz, barajlarda içme sularının kritik seviyelere ulaştığını duyuyoruz, bizde henüz içme suları o seviyelere gelmedi, ancak tarım arazilerinde kuraklık baş göstermiş durumda. Güneş fındık için yararlıdır, ancak tek başına değil. Yağmurla beraber alındığında daha yararlı olmaktadır. Fındık kışın yağmurdan ve kardan gerekli nemayı alamazsa ileriki zamanlarda aşırı sıcaklarla baş başa kaldığında çok daha büyük sıkıntılar ortaya çıkacaktır ve rekoltede ciddi düşüşler olacaktır. Fındık normalde bu zamanlarda dinlenmeye çekilir, ancak yamaç bölgelerde yağmura ihtiyacı olduğu açıkça görünmektedir. Hele ki önümüzde birkaç hafta yağmur yağmazsa fındık açısından ciddi tehditlerin başlayacağı bir dönem olacak, bu şekilde kuraklık devam ederse önümüzde sezon fındıkta önemli rekolte düşüşleri yaşanacaktır. Bu durum sadece fındık için geçerli değil, bölgemizde yetişen meyveler içinde aynı sıkıntılar olacaktır. Meyve ve sebzelerimizde kuraklıktan olumsuz etkilenecektir, şu anki durum hiç iç açıcı değil” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel