KTÜ'de önemli buluş: Yüzde 50 tasarruf...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde TÜBİTAK destekli yapılan çalışmada mobilya sektöründe tutkal kullanımını azaltacak proje geliştirildi.Odun yüzeyinin kimyasal yapısını yeniden şekillendirerek yüzey

KTÜ'de önemli buluş: Yüzde 50 tasarruf...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde TÜBİTAK destekli yapılan çalışmada mobilya sektöründe tutkal kullanımını azaltacak proje geliştirildi.

Odun yüzeyinin kimyasal yapısını yeniden şekillendirerek yüzeyleri daha iyi yapışacak bir hale getirebilecek çalışma sayesinde tutkal kullanımında yüzde 50 tasarruf sağlanacak.

Yaptıkları çalışma ile ilgili bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Odun Mekaniği ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydın, TÜBİTAK destekli gerçekleştirdikleri proje ile mobilya sektörüne önemli bir katkı sağlayacaklarını söyledi. Aydın, “İşlem yaptığımız cihazımız, plazma yüzey motifikasyonu cihazı. Özellikle tekstil enstitüsünde oldukça yaygın kullanılan bir cihaz. Ağaç işleri sektöründe odun yüzeyinin motife edilmesinde Türkiye’de kullanılmış ancak uygulaması yoktu.

Biz TÜBİTAK projesi kapsamında bunu gerçekleştirdik. Yaptığı işlem ise odun yüzeyinin kimyasal yapısını yeniden şekillendirerek yüzeyleri daha iyi yapışacak bir hale getirebiliyoruz. Tam tersini de yapabiliyoruz, yüzeyin kimyasal yapısını daha az ıslanabilecek şekilde hidrofolik bir hale de getirebiliyoruz. Kullandığımız gazlar sayesinde yüzeyin kimyasal yapısını istediğimiz şekilde karakterize edebiliyoruz. Bunun mobilya sektöründeki kolaylığı ise yapışma direncini daha da artırarak iyileştirecek. Proje sayesinde daha az miktarda tutkal kullanımıyla veya levha ürünlerinde daha düşük sıcaklıklar veya daha kısa presleme sürelerinde aynı yapışma direncini elde edecek şekilde bir uygulama yaparsak daha ekonomik üretim elde ederiz” dedi.

TÜRKİYE’DE HIZLI GELİŞEN BİR AHŞAP SEKTÖRÜ VAR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Gürsel Çolakoğlu ise TÜBİTAK destekli 3 adet proje geliştirdiklerini ve bu kurum tarafından kendilerine yaklaşık 700 bin TL kaynak aktarıldığını belirtti. Türkiye’de hızlı gelişen bir ahşap sektörü olduğunu belirten Çolakoğlu, “Bunlar içerisinde biz en iyi mobilya sektörünü biliyoruz. Mobilya sektöründe yaklaşık 2 milyar dolar ihracatımız var.

Türkiye'de 35 bin tane mobilya şirketi var. Yaklaşık 160 bin kişi bu sektörde çalışıyor. Hemen hemen tamamında bu işin eğitimini alan insanlar var. Mesela teknikerler var mühendisler var. Bir de bu fabrikalara ham madde yapan firmalar var. Yonga levha, kontroplak, MDF fabrikaları gibi. Biz yonga ve MDF üretimi bakımından Avrupa’da ikinciyiz. Bu fabrikaların tamamında bizim mühendisler var. Türkiye’de yaklaşık 40 fabrika var. 10 milyon metreküp yonga levha ve MDF üretiyoruz. Bunun da 100 tonu tutkaldır. Arkadaşlarımız bu TUBİTAK projesiyle bu kullanılan tutkalı azaltmaya çalıştılar, başarılı oldular. Sanırım yüzde 30- 50 kadar bir tasarruf sağlanacak. Bayağı bir avantaj sağlanacağını düşünüyorum. Bu konuda dışa bağımlıyız. Ekonomik olarak katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler