KTÜ engelli kadınlar için harekete geçiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan "Engelli kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği"  projesi kapsamında, engelli kadınların toplumda yaşadığı sorunlara dikkat çekilmesi planlanıyor.KTÜ K

KTÜ engelli kadınlar için harekete geçiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan "Engelli kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği"  projesi kapsamında, engelli kadınların toplumda yaşadığı sorunlara dikkat çekilmesi planlanıyor.

KTÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nezahat Altuntaş, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de engellilik oranının diğer bölgelere göre yüksek olduğunu söyledi.

Engelilik oranının bölgede fazla olmasından dolayı daha çok dikkati çektiğini belirten Altuntaş, KTÜ olarak engelli kadınlara yönelik "Engelli kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği" başlıklı bir proje hazırlayarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunduklarını bildirdi.

Türkiye'de engelli bireylere yönelik birçok çalışma yapıldığını kaydeden Altuntuş, "Yapılan çalışmalara baktığımızda, kadın boyutunun eksik olduğunu görüyoruz. Bu nedenle kadın boyutuyla bu işe katkı sunmak istedik. Amacımız engelli ve kadın olanların sorunlarına biraz daha fazla dikkati çekebilmek" dedi.

Altuntaş, toplumsal cinsiyet boyutunun sürekli ön planda olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sokakta dolaşırken etrafımızda tekerlekli sandalyesiyle gezen birçok vatandaş görüyoruz. İnsanlar bu imkana kavuşmuş ancak kadınların bu imkanlardan erkekler kadar yararlanmadığını da görüyoruz. Engellilik, kadın olunca daha sıkıntılı durumlara yol açabiliyor. Proje kapsamında biz de özellikle işin engelli ve kadın boyutunu ortaya koymaya çalışarak farkındalık oluşturmak istedik."

- "Toplumsal cinsiyet konusunu ana akımlaştırmak lazım"

Projenin ilk ayağının engelli kadınların araştırılmasına yönelik anket çalışması olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Altuntaş, şunları kaydetti:

"Anket çalışmamızda engelli kadınların toplumsal cinsiyet boyutuyla yaşadıkları sıkıntıları ve engellilik durumları noktasında kadın olmanın getirdiği ek sıkıntıları ortaya çıkartacağız. Daha sonra engelli 15 kadını seçerek onlara eğitim vermeyi düşünüyoruz. Bunun dışında da kadın oldukları için anne olacaklarını düşünerek bilgilendirme, kişisel gelişme ve farkındalık yaratmak için toplantılar düzenleyeceğiz. Yapacağımız çalışmalarla engelli kadınlarımıza hem kendilerini geliştirme hem de dışarıya çıkarak rahat hareket etme noktasında katkı sağlamış olacağız."

Altuntaş, toplumsal cinsiyet konusunun ana akımlaştırılması gerektiğine işaret ederek, "Günlük hayatta ekonomik, sosyal, siyasal her alanda işin bir de toplumsal cinsiyet boyutunun olduğunu yaygınlaştırmak gerekiyor. Kadınlar hayatta kadın oldukları için daha farklı tecrübeler yaşıyor ve bu dezavantajlı durumlar, onları daha sıkıntılı hale getiriyor. Bu kapsamda farkındalık yaratmak lazım" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel