'Koku' sorununa protokollü çözüm

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde, balık unu ve balık yağı üreten fabrikaların yıllardır çevreye yaydığı kötü kokuyu önlemek için kaymakamlığın da aralarında bulunduğu resmi kurumlar ile fabrika sahipleri arasında protokol yapıldı.İlçe halkını adeta canından

'Koku' sorununa protokollü çözüm

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde, balık unu ve balık yağı üreten fabrikaların yıllardır çevreye yaydığı kötü kokuyu önlemek için kaymakamlığın da aralarında bulunduğu resmi kurumlar ile fabrika sahipleri arasında protokol yapıldı.

İlçe halkını adeta canından bezdiren kokunun önlenmesi için tadilat yapan fabrika sahiplerinin, özellikle kokunun ana nedeni olarak gösterilen bayat hamsi işlememe şartına uyup uymayacağı, birkaç hafta sonra yörede yoğunlaşacak hamsi avıyla netlik kazanacak.

Karadeniz Sahil Yolu kenarında bulunan, balık unu ve yağı üretip ihraç eden fabrikaların çevreye yaydığı koku son yıllarda iyice artınca şikayetleri dikkate alan kaymakamlık, belediye başkanlığı ve dönemin Çevre ve Orman Müdürlüğü, fabrika sahipleriyle sezon sonunda bir araya gelerek tutanak oluşturdu.

Hamsi sezonunda birkaç ay üretim yapan, ancak kısa süre dahi olsa ilçe sakinleri için çekilmez hal alan kokunun önlenmesi amacıyla hazırlanan tutanakta ilk şart olarak, fabrikalarda işlenen ürünün taze olması ön plana çıkarıldı. Bayatlayan hammaddenin kesinlikle işlenmemesi, mevzuatların öngördüğü şekilde bertarafının sağlanmasının istendiği tutanakta, bu sezon itibariyle de üretimden kaynaklanan kötü kokulu gazların gerekli koku giderici veya önleyici sistemler kurularak en aza indirilmesi istendi.

Tutanağın son maddesinde de gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen fabrikaların faaliyetine izin verilmeyeceği hükmü yer alıyor.

-"İlçemiz balıkçılık konusunda Karadeniz'de bir numara"-

Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin balıkçılık yönünden Karadeniz Bölgesi'nde önde gelen ilçelerden biri olduğunu belirterek, "Çarşıbaşı, iki limanı, iki hamsi fabrikası ve beş şoklama tesisiyle Karadeniz Bölgesi'nin bir numarasıdır" dedi.

İlçelerinin bu yönüyle öne çıkmasına karşın, özellikle iki hamsi fabrikasının üretim döneminde oluşturduğu kokuyla da olumsuz anlamda ön plana çıktığını vurgulayan Yılmaz, "Biz 2, 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde iki hamsi sezonu geçirdik. Daha önceleri ilçede yaşayan vatandaş olarak kokuyu teneffüs ediyorduk ama neticede işin başına geçince daha farklı bir gözle bakmaya başladık" diye konuştu.

Başkanlığının ilk döneminde, kötü kokunun giderilmesi adına fabrika sahipleriyle sorunu görüştüklerini, ancak sorunun çözümünde başarılı olamadıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Fabrikalar her ne kadar ilçe ekonomisine büyük katkı sağlasa da koku gerçekten ilçede yaşayan, buradan geçen insanları rahatsız edici dereceye vardığını yıllardır gözlemliyoruz. Geçtiğimiz sezon yine bazı çalışmalar yaparak kokunun kökten çözümü için girişimlerimiz oldu. Kaymakamımız, İl Çevre ve Orman Müdürümüz ve ekibiyle zaman zaman bu konuyu paylaştık. Sonuçta yine bir yere varamayınca sezon sonuna doğru yetkili kurumlar bir araya gelerek tüm fabrika sahipleriyle toplantı yaptık. Bu sezon kötü koku olmaması için ne yapabiliriz diye bir rapor hazırlandı. Yapılacakları tutanakla birlikte karara bağladık."

Fabrika sahiplerinin kokunun kaybolması için bazı çalışmalar yaptığını, ancak fabrikalar henüz çalışmaya başlamadığı için koku olup olmayacağını bilemediklerini anlatan Yılmaz, "Ama kesinlikle geçen senelerde teneffüs ettiğimiz o müthiş rahatsız edici kokuyu almayacağız. Çok Yaygın bir durum olmadığı için sorunla nasıl başa çıkacağımızı tam anlamıyla bilmiyoruz. Hep beraber sezon açılınca göreceğiz" dedi.

-Bayat hamsi işlenmezse sorun çözülür mü?-

Hiçbir çalışma yapmadan bile, bayat hamsinin fabrikalarda işlenmemesi durumunda kokunun kaybolacağına inandıklarını vurgulayan Coşkun Yılmaz, şunları kaydetti:

"Çünkü bayat işlenen hamsinin aşırı derecede çevre kirliliği yarattığı, müthiş bir koku yaydığı tüm ilçe sakinlerince bilinmekte. En azından belli başlı büyük projeler yapıp bu işin önünü açamasak bile bayat hamsiyi işlememek bile kokuyu azaltabilir. Bu sezon tutanağa göre taze hamsi işlenecek. Umuyoruz ki ilçe halkımız bundan sonra çok fazla koku teneffüs etmeyecek. Denetimi de çevre müdürlüğü, belediye ve kaymakamlık yapacak. Eğer sorunu bu sezon da çözemezsek daha üst makamlara taşıyacağız. Çünkü bu müthiş bir sorun, anormal derecede çevre insanını rahatsız eden bir sorun."

Başkan Yılmaz, fabrika sahiplerinden hamsinin bayatlamaması için günlük ne kadar üretim yapacaklarsa o kadar hamsi almalarını, stok yapmamalarını istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel