Kivi meyvesinin hasat tarihi açıklandı

 Doğu Karadeniz'de kivi meyvesinin hasat tarihi belirlendi.

Kivi meyvesinin hasat tarihi açıklandı
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda, kivi hasat tarihini en erken kasım ayı ortası olarak belirlediklerini söyledi.

Paliç, Rize Kivi Üreticileri Birliği salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, her yıl kivi toplama tarihinin belirlenmesi ve alıcı ile satıcıları buluşturmak amacıyla toplantı organize ettiklerini belirtti.

Kivinin bölgede yeni bir ürün olduğunu ifade eden Paliç, "25 yıllık bir ürün. İlk önce ithal olarak bölgemize ve ilimize geldi." dedi.

Paliç, kivinin değerli bir ürün olduğu, bölgede çok kaliteli kivi yetişmesine rağmen değerini bulamadığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Değerini bulamayınca birçok üreticimizde kivi ağaçlarını kesmek zorunda kaldı. Üretimimiz bölgemizde iki sene çok az miktarda oldu. Bu senede yine az olmasını bekliyoruz. Geçen seneye oranla yine biraz daha iyi. Bu gidiş böyle devam ettiği sürece vatandaşımız heyecanla başladığı ve üretimine önem verdiği bu kiviyi artık önemsemez hale gelecek. Ekonomi olarak olarak kivimiz çok ucuza satılıyor."

Üreticilerin kiviyi topladığı zaman saklama ve bekletme imkanı olmadığına işaret eden Paliç, "Gelen tüccarın da inisiyatifine kalmış. Ne fiyat derse o fiyata alıp götürüyor. Mandalina fiyatı altında bu kivi satıldığı takdirde bölgemizdeki insanlar da artık kiviyi önemsemeyecek." ifadesini kullandı.

Paliç, kivinin insan sağlığına çok faydalı bir meyve olduğuna dikkati çekerek, hekimlerden de her insanın kivi tüketmesi gerektiğini duyduklarını söyledi.

Kiviye gereken önemin verilmediğini savunan Paliç, şunları kaydetti:"Vatandaşımız ve üreticimiz mağdur durumdadır. Bölgemizde yeterli kivi deposu olmadığı için gelen tüccara çok düşük fiyatta kivi veriyoruz. Kivi Üreticileri Birliği ve Ziraat Odaları Birliği olarak bugüne kadar sadece kivi toplama tarihini ölçüm yaparak belirleyebiliyoruz. Bugüne kadar tek bunu başarabilmişiz. Bu da kalite açısından çok önemlidir. Bunu devam ettirmek zorundayız. Ölçüm yaparak kivinin toplama tarihini belirliyoruz. Kivi hasat tarihini en erken kasım ayı ortası olarak belirledik. Üreticilerimiz bu tarihten önce toplamasın."

Türkiye'de, ürettikleri kivinin iki katının tüketildiğini belirten Paliç, "Kivimiz çok değerli olmasına rağmen bazı imkansızlıklar yüzünden ucuza satmak durumunda kalıyoruz. İnşallah bundan sonra bu eksikler ortadan kalkar." diye konuştu.

Toplantıya, Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Ergin Çubukçu ve kivi yetiştiricileri katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler