KFMİB'den Akbaşlı'ya sert tepki

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’nın, TMO’nun sattığı 2008 ürünü nedeniyle fındık sanayici ve ihracatçısına yönelik yaptığı iddia ve suçlamalara sert tepki gö

KFMİB'den Akbaşlı'ya sert tepki

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’nın, TMO’nun sattığı 2008 ürünü nedeniyle fındık sanayici ve ihracatçısına yönelik yaptığı iddia ve suçlamalara sert tepki göstererek “Türk fındık sanayici ve ihracatçısına leke sürmeye çalışan Giresun Ziraat Odası Başkanı haddini bilmelidir” dedi.

Akbaşlı’nın basında çıkan “83 bin ton 2008 mahsulü fındık nereye gitti” başlığıyla basında yer alan açıklamalarını değerlendiren Gürsoy, “Öncelikle şu hususların bilinmesinde fayda görülmektedir. 2006 yılında fındık alımı ile görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından en son 2008 ürünü fındık alımı gerçekleştirilmiş olup, TMO üçüncü alım yılında edindiği tecrübelerin de ışığında 2008 ürünü için açıkladığı alım şartlarına uymayan fındıkları kesinlikle almamış, bu nedenle de hatırlanacağı üzere üreticiler TMO alım kriterlerine uymasını sağlamak amacıyla aralık ayında dahi fındık kurutmuşlardır. Ayrıca TMO tarafından alınan en iyi kalitedeki bu fındıklar yine TMO tarafından yaptırılan yeni depolarda muhafaza edildiğinden fındık tarihindeki en sağlıklı stok olduğunu söylemek de mümkün bulunmaktadır. ‘TMO’nun 4-5 TL aralığındaki fiyatlarla aldığı bu fındıklar 1.1 TL fiyatla yağlığa gitmemiştir’ diyebildiğimiz için aslında çok sevinçliyiz. Ama karşımızda ürününü değerlendirdiği için Türk fındık sanayici/ihracatçısını akla hayale gelmeyecek argümanlarla suçlamaya çalışan bir zihniyet olduğu için de bir o kadar üzüntülüyüz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada Türk fındığının kalitesinin anlatılıp, diğer taraftan da 4 yıllık fındığın ihraç edilmesi akıl işi değildir” şeklinde açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı'ya tepkisini sürdüren Gürsoy, şunları söyledi:

"Öncelikle Türk fındık sanayici/ihracatçısının başarısına leke sürmeye çalışmanın akıl işi olup olmadığını sorgulamalı ve haddini bilmelidir. Bir malın alıcının talep ettiği kaliteye uygun olmaması nedeniyle geri gelmesinden maddi ve manevi anlamda ilk ve en büyük zararı görecek olan ihracatçının kendisidir. Bu bilinç ile hareket ederek ‘akıl işi’ işler yapan Türk fındık sanayici/ihracatçısı uluslararası geçerliliği bulunan ISO ve diğer kalite belgelerine sahip olduğu ve kaliteye çok önem verdiğini alıcılarına kabul ettirdiği içindir ki 1980 yılında yüzde 10 olan işlenmiş fındık ihracatının payını bugün yüzde 50’lere, fındık ihraç edilen ülke sayısını 30’dan 103’e ve ihracat miktarını 100 bin tondan 280 bin ton seviyesine yükseltebilmiştir. Hiçbir alıcı tarafından kaliteye yönelik bir serzeniş, şikayet yokken alıcıları tarafından kabul edilen malları kötülemek malın birinci sahibi pozisyonundaki üretici temsilcilerine ne kazandırmaktadır anlamak mümkün değil. Spekülatif beyanatlarla gündemde kalmaya çalışan Giresun Ziraat Odası Başkanından beklenilen, verimin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, cins bazında üretim planlaması, tarımsal ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, aflatoksin oluşmaması için alınmasına ihtiyaç duyulan önlemlerin layıkıyla ve önemsenerek hayata geçirilmesi gibi asli görevi olan konularda üreticilerin bilinçlendirilmesidir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler