Kendisi küçük ama...

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, ücretsiz mobil mamografi aracı ile 2 bin 500 kadın üzerinde yaptıkları taramada, 230 kadında Genellikle saksı içerisinde evlerde, salonlarda, balkonlarda, iş yerlerinde süs bitkisi olarak yetiştirile

Kendisi küçük ama...

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, ücretsiz mobil mamografi aracı ile 2 bin 500 kadın üzerinde yaptıkları taramada, 230 kadında Genellikle saksı içerisinde evlerde, salonlarda, balkonlarda, iş yerlerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen ve "minyatür portakal" olarak da bilinen kamkat, meyvesi küçük olmasına karşın üreticisine büyük kazanç sağlıyor.

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanlığı görevini yürüten ve aynı zamanda çiftçilik yapan Arslan Eyce, Yeşilovacık beldesindeki narenciye bahçesinin kenarındaki küçük bir alanda yetiştirdiği kamkat meyvelerini kilogramını 30 TL’den satıyor.

 

Eyce, yaptığı açıklamada, ilçede genellikle süs bitkisi olarak kullanılan kamkatı narenciyeye alternatif olarak yetiştirdiğini söyledi.

Kamkatın temmuz ayı sonlarında çiçek açtığını, meyvelerinin iri zeytin büyüklüğünde olup nisan-mayıs aylarında yeme olgunluğuna ulaştığını ifade eden Eyce, meyveleri koparılmadığı takdirde bir yıl bitki üzerinde kalabildiğini ve lezzetinin de hiçbir zaman değişmediğini belirtti.

Şu anda narenciye bahçesinin kenarında küçük bir bölümde yaklaşık 20 ağaçta üretim yaptığını vurgulayan Eyce, ”Yurdun değişik yerlerinden bu meyveden istiyorlar. Ben de kilosu 30 liradan gönderiyorum. Şu anda üretimim çok az. Ancak önümüzdeki yıllarda yeni fidanlar ekip, üretim alanını genişletmeyi düşünüyorum. Çünkü geliri oldukça iyi” dedi.

Kamkatın genellikle süs bitkisi olarak kullanıldığını vurgulayan Eyce, bu bitkinin yurt dışında üretiminin oldukça yaygın olduğunu vurguladı. Kamkat meyvesinin genellikle reçel yapımında kullanıldığına dikkati çeken Eyce, bitkinin soğuğa dayanıklı olduğunu, soğuklardan önce hasat edilmemesi halinde herhangi bir kalite kaybı yaşanmadığını ifade etti.

Eyce, kamkatın ilçede üretiminin yaygınlaştırılması halinde narenciye üreticisine önemli bir kazanç sağlayacağını belirterek, reçel sanayisinde kullanılan bitkinin küçük ve orta büyüklükteki yatırımlarla ticari bir ürün haline getirilebileceğini, bitkinin alternatif ürünler içinde yerini alması gerektiğini kaydetti.

C vitamini bakımından çok zengin olan kamkatın, genelde taze meyve olarak da kabuğuyla yenilebildiğine dikkati çeken Eyce, şöyle konuştu: ”Kabuğuyla yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynayan kamkat, tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Reçel ve marmelat yapılır, çok değişik bir aroması vardır. Meyve suyu ve sos olarak kullanılır. Kamkat, dünyanın en pahalı restoranlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır. Meyve kısmı asitli, kabuk kısmı tatlı olan kamkatın aroması, yağlı yemeklerde çok iyi uyum sağlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel