Kemalpaşa esnafı sinek avlıyor!

Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldesi 1.5 yıl öncesine kadar gelişen bavul ticareti ile bölgenin ticaret merkezi halini almıştı. Türkiye'nin bir çok yerinden Kemalpaşa'ya gelen girişimciler Beldede iş yeri açarak Kemalpaşa'da bavul ticaretinin p

Kemalpaşa esnafı sinek avlıyor!

Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldesi 1.5 yıl öncesine kadar gelişen bavul ticareti ile bölgenin ticaret merkezi halini almıştı. Türkiye'nin bir çok yerinden Kemalpaşa'ya gelen girişimciler Beldede iş yeri açarak Kemalpaşa'da bavul ticaretinin patlamasına neden olmuştu. Gürcistan, Ermenistan başta olmak üzere bir çok Kafkas ülkesinden turistler ucuz alışveriş için Kemalpaşa'ya akın ediyordu.

 

Beldede bir yıl içerisinde 700'e yakın yeni iş yeri açılırken kira ve emlak fiyatlarında ise yüzde bin artış yaşanmıştı. Kemalpaşa'da ki yıllık ticari işlem hacmi milyar dolarlarla ölçülürken belde Karadeniz'in Lalelisi olarak adlandırılmaya başlamıştı.

 

Son 1.5 yıldır paranın dışarıya gitmesinden rahatsız olan Gürcistan Hükümeti, Türkiye'den Gürcistan'a sokulan ürünlerden vergi almaya başladı. Ürününe göre yüzde 30'lara varan vergiler Gürcü tüketiciler için Kemalpaşa'yı cazibe merkezi olmaktan çıkarttı. Sarp sınır kapısından yaya olarak günde geçen turist sayısı birlerle ifade edilirken artık yüzlerle hesaplanır oldu.

 

Beldede açılan 700'e yakın kayıtlı iş yerinden yaklaşık 550'si kapandı. Ortalama aylık 5 bin TL olan iş yeri kiraları 500 TL'ye geriledi. zKemalpaşa'da kalan esnaflar ise ayakta kalmakta zorlanıyor.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan iş yeri sahipleri, "Günde birkaç bin TL'lik satış yapıyorduk. Şimdi ise siftah yapmadan kapatıyoruz. Müşterilerde güçlükle ilgileniyorduk. Şimdi ise dükkanlarımızda sinek avlıyoruz. Bavul ticaretinin bir anda kesilmesine Gürcistan tarafının Gürcülere yönelik uygulamaya koyduğu yüksek vergiler neden oldu."dediler.

Gürcü turistler ise yaptıkları açıklamada, "Kemalpaşa'yı fiyat ve kalite olarak uygun olduğu için tercih ediyorduk. Ancak uygulanan yüksek vergiler nedeniyle artık buradan alışveriş yapmakta güçlük çekiyoruz. Vergilerin kaldırılmasını istiyoruz" dediler.

 

Türk iş yerlerinde çalışan Gürcü tezgahtarlar ise "Birkaç yıl önce günde 30 Lari kazanıyorduk. Şimdi günde 10 Lari alamıyoruz. İşveren işlerin böyle devam etmesi halinde bizi işten çıkartacağını söylüyor. Biz de vergilerin kaldırılmasını istiyoruz" dediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel