Kelebeklerin çoğu D.Karadeniz'de!

Muhteşem doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan Artvin, Türkiye'deki kelebek türlerinin yaklaşık yüzde 45’ine ev sahipliği yapıyor.Türkiye'nin flora ve fauna açısından en zengin bölgelerinden biri olma özelliğine sahip ilde, vadilerde ve dağların eteğ

Kelebeklerin çoğu D.Karadeniz'de!

Muhteşem doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan Artvin, Türkiye'deki kelebek türlerinin yaklaşık yüzde 45’ine ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin flora ve fauna açısından en zengin bölgelerinden biri olma özelliğine sahip ilde, vadilerde ve dağların eteğinde yüzlerce farklı kelebek türü yaşıyor. Baharın gelmesiyle ortaya çıkan kelebekler, doğa ve fotoğraf tutkunları için de kaçırılmaz fırsat oluşturuyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Temel Göktürk, zengin orman kaynağı ve yaban hayatına sahip Artvin'in biyolojik çeşitlilik bakımından da Türkiye'de nadir bulunan iller arasında yer aldığını söyledi.

Artvin'in 192 türle Türkiye'deki kelebeklerin yaklaşık yüzde 45'ini barındırdığını vurgulayan Göktürk, "Köylerde, yayla ve meralarda birçok türe rastlamak mümkündür. Kelebek yoğunluğu özellikle Kaçkar Dağları'nın güney eteklerindeki açık çayırlarda, Barhal Çayı boyunca, Yusufeli-Kılıçkaya arasında Çoruh Vadisi'nde en yüksek düzeyine ulaşır'' dedi.

Göktürk, Yusufeli, Hatila Milli Parkı ve Şavşat bölgelerinin en fazla türe ev sahipliği yapan alanlar olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

''Yusufeli Barhal Vadisi en fazla kelebek çeşitliliğinin görüldüğü yerdir. Yusufeli ilçesi Yaylalar köyü yalnız kelebek çeşitliliği ve yoğunluğu açısından değil, Avrupa'da nesli tehdit altında olan bazı ender türleri barındırması açısından da Türkiye'nin en önemli kelebek alanlarından biridir. Avrupa'da nesli ciddi olarak tükenme tehlikesi altında olan en az bir düzine tür Artvin sınırlarında bulunmaktadır. Artvin Çoruh Vadisi Öncelikli Kelebek Alanı, buzul çağı sırasında ılıman iklimin korunabildiği bölgeleri oluşturmuş ve bu sebeple günümüzde hem endemizmin hem de kelebek zenginliğinin çok yüksek olduğu bir alan haline gelmiştir.''

TÜRKİYE PEK ÇOK TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Göktürk, kelebeklerin, birbirinden güzel renk ve desenleriyle entomoloji biliminin ilgi konusu olduğunu anlatarak, dünyada, bin 855 cins, 35 alt familya ve 7 familyaya mensup 17 bin civarında kelebek türü olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde, İrlanda 28, İngiltere 55, Norveç 99, İsveç 107, Finlandiya 116, Portekiz 118, Polonya, 151, Romanya, 179, Sırbistan 193, İsviçre 196, Avusturya 210, Bulgaristan 214, İspanya 221, Yunanistan 229, Fransa 247 ve İtalya'nın 277 tür kelebek çeşitliliği olduğunu belirten Göktürk, tüm Avrupa'daki toplam kelebek türünün 482, Türkiye'de ise 45'i endemik olmak üzere 480 olarak tespit edildiğine dikkati çekti.

BİYOKAÇAKÇILIK UYARISI

Göktürk, bu kadar türü bünyesinden barındıran Türkiye'de, kelebeklerin sergileneceği kelebek evinin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

"Avrupa ve Amerika'daki kelebek evleri, yılda milyonlarca turisti misafir etmekte" diyen Göktürk. bu sayede alternatif turizm kaynağı oluştuğuna dikkati çekerek, "Artvin bu kadar kelebek zenginliğine sahipken neden kelebek evimiz de olmasın" ifadesini kullandı.

Kelebeklerin en yoğun görüleceği ayların temmuz ve ağustos olduğunu dile getiren Göktürk, "Artvin'de özellikle bu aylarda, bazı biyokaçakçılık olayları görülüyor. Bu aylarda izinsiz kelebek toplayanlara karşı özellikle Yusufeli, Hatila Milli Parkı ve Şavşat bölgelerinde yaşayan yerel halkın dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Durumundan şüphelendikleri kişileri jandarma ve milli park görevlilerine bildirsinler" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler