Kazın ayağına kar değdi 

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yükseklere yağan kar 20 santimetreye ulaştı.   

Kazın ayağına kar değdi 
İlçede asırlık gelenek kaz tiridi, bacadan kaz asma yöntemi ile pişirilmesi nedeni ile kış mevsiminin vazgeçilmez en meşhur yemeği olduğu belirtildi. İlçede kaz asma kasım-mart ayları arasında yapıldığı, kaz tiridi yapmak için yörede “Kaz yemek için kazın ayağı kara değecek” sözü gerçekleşti. Kışın soğuk havalarda yenmesi gerektiğini anlatmak için söylenen bu söz ilçenin Kuşçular Mahallesi’nde gerçekleşti. 

Kar yağmasıyla beraber kazın ayağının kara bastığını ve artık tirit mevsimini n başladığını söyleyen 60 yaşındaki Ömer Şahin, özellikle ilçe merkezine yakın köylerde çok sayıda kaz yetiştirildiğini ancak rakım itibarı ile kendi mahallelerine düşen kar nedeni ile kaz tiridine daha erken başladıklarını belirtti. İlçede son yıllarda yetiştirilen kaz sayısında artış olduğunu ifade eden Şahin, birçok mahallede ticaret yapmaktan çok kış mevsiminde yemek için kaz üretildiğini ve sıra geceleri yapıldığını kaydetti. 

Vezirköprü yemek kültürünü yansıtan kaz tiridi için bir “Kaz tirit evi” olması gerektiğini belirten vatandaşlar, uzun kış gecelerinde yapılan bu etkinliğin toplumdaki birlik beraberliğe katkı sağladığını ifade ettiler. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler