Karan : Akyazı'yı mecbur tamamlayacaklar

Röportaj : Şükrü Üçüncü / Haber61.net Trabzon Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Yavuz Karan Haber61.Net’in İl başkanları konuşuyor köşesine konuk oldu. Birçok soruya içtenlikle cevap veren Karan önemli açıklamalar yaptı.Son dönemde yapılan sağlık k

Karan : Akyazı'yı mecbur tamamlayacaklar

Röportaj : Şükrü Üçüncü / Haber61.net 

Trabzon Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Yavuz Karan Haber61.Net’in İl başkanları konuşuyor köşesine konuk oldu. Birçok soruya içtenlikle cevap veren Karan önemli açıklamalar yaptı.

Son dönemde yapılan sağlık kanunu değişiklikleri Trabzon’u nasıl etkiledi?

Çok yanlış bir olay. Trabzon’da siyasi iktidar döneminde belli sağlık yatırımları yapılmıştır. Fakat birçokta sağlık ocağı kapanmıştır. Özellikle köylerde ve beldelerde. Bölgede bulunan hastaneler kapatıldı Pasifize edildi. Birçok doğumun yapıldığı doğum hastanesi kapatılarak Kaşüstüne taşındı. Numune hastanesi örnek olarak kuruldu, çok büyük hizmetleri yaptı. Bunların hepsini kapattık. Günde 3 bin kişinin gelip gittiği bir hastaneyi kapattık. Artık devlet hastanesine giden insanlar ya yeşil kartlı ya da SGK’lı BAĞ – KUR’lu insanlardır.  Siz bu insanları hastaneyi taşıdınız ve bunlara ek olarak 15 lira ücret ödetmek zorunda bıraktınız.

Bir de bu vatandaşlar Şalpazarı, Düzköy, Tonya’dan geldiğini düşünün bunlar nasıl Kaşüsütüne gelsinler. Evinden çıkan hasta hastaneye tam 3 saatte geliyor. Bugün ülkemizde 3 saatte Trabzon’dan başka şehre gidiyorsunuz. Fakat Trabzon’da hastaneye gidemiyorsunuz. Yani kalkıp da sağlıkta devrim yaptık demeniz çok kötü. Hastanede personellerinin işlevini değiştiler devlet politika üretmez.

Sayın Karan sizce onkoloji hastanesi bölgeye şart mı?

Şuan bölgemizin en önemli hastanesi Onkoloji hastanesi olmalı. Bakıyorsunuz TIP Fakültesinde tedavi gören kanser hastaları sedyelerde kalıyor .Hastane yetmiyor. Biz istiyoruz ki Numune hastanesi aynı şekilde kalsın ve Kaşüsütüne yapılan hastanenin ise onkoloji bölümü güçlü olsun. Böylece Trabzon’a daha çok hizmet verir. Fatih hastanesinin bir özel hastaneye, hatta Başbakana yakın insanlara verileceği söyleniyor. Hastanenin arkasında bulunan bir arsanın birilerine peşkeş çekilmesi düşünülüyor. Buna da biz izin vermeyeceğiz.

Yenicuma halkı sıkıntılı kapanan hastane esnafı zor durumda bırakıyor bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yenicuma mahallesinde hastanenin kapanması ise daha büyük sorun yaratacak. O mahalle ekonomik anlamda gelişmemiş bir mahalle. Oradaki esnaf şimdi çok zor durumda. Bunların ekonomisi  tamamen hastanenin girdisine bağlıydı. Baktığınız zaman bu hastanenin kapanması orada şimdi çok fazla sorunlar yaratacak. Başta esnaf olmak üzere dolmuşçular zor durumda kalacak. Biz Yenicuma sakinlerinin bu şekilde kaybedilmesini istemiyoruz ve önümüzdeki günlerde orada bir basın açıklaması düzenlemeyi düşünüyoruz.

 

CHP’nin Çömlekçi açıklamasında AK Parti il başkanı Günnar CHP şov yapıyor dedi bunu nasıl değerlendireceksiniz?

CHP hiçbir zaman şov yapmaz ,ama onlar yalan konuşuyorlar. Orada aslında bir proje yok.  Diyorlar ki biz anlaştık. Yalan konuşuyorlar. Orada sadece bir aile ile anlaştılar. Bir tane ev yıkmışlar, orayı da  12 ay önce seçim malzemesi olarak kullandılar.  Sn Belediye başkanı O.Fevzi  Gümrükçüoğlu çıktı dedi ki “Biz o binayı formaliteden yıktık”

Biz oraya gittik eylem yaptık . AKP’liler oraya gelsin istedik ama  gelemediler. Ne olursa olsun  sonunda oraya nasılsa gidecekler. Bakın AKP orada yüzde seksen oy aldı. Bu böyle olmaz. Güya yurt dışından adamlar geldi falan filan. Oradaki vatandaş AKP'ye  soruyor "Ne oldu  hani yıkıyordunuz".

Onlar oraya gidene kadar, biz Çömlekçi'ye gitmeye devam edeceğiz.  61 projenin 61.ni yapmasınlar .İlk projeleri vardı onu yapsınlar. Yalan konuşuyorlar .

Mesela Tabakhane'de her şey tamam diyorlar buda yalan. Ortada projelerde yok.

Kafalarına göre ölçüp biçiyorlar. İmardan sorumlu başkan yardımcısı Cengiz Çolak diye biri var, o da kafasına göre işler yapıyor.  Yer tespiti yapmış. Sen kimsin kardeşim. Çömlekçi den kimse yok kendi var. Böyle olmaz burası 100 yıllık bir mahalle insanları mağdur edemezsin. Herkes bunu iyi bilsin,buna müsade etmeyeceğiz.

Sonra insanları sömürüyorsun başka grupları zengin ediyorsun TOKİ olarak KC grubunu zengin ediyorsun.

TOKİ Sayıştay’da var devleti zarara uğratıyorsun sen bakan olarak da açıklıyorsun. Sonra kamu ihale kanunu 56 defa değiştin niye birilerine göre iş yapıyorsun.  Böyle bir şey olamaz adamına göre iş yapıyorsunuz.

Trabzonspor başkanı Sadri Şener mali kongrede “Akyazı inancım kalmadı” dedi. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz sizce Akyazı olacak mı?

Akyazı tamamlanmak zorunda ve sonunda tamamlanacak. Belediye başkanı diyor ki "Akyazı'yı  biz yapıyoruz" Sanki lütuf bağışlıyorlar Akyazı karşılığında biz nereleri  veriyoruz. Trabzon’un kalbi sayılacak Avni Aker ve etrafında bulunan bölümü veriyoruz. 60 dönüm alanı bağışlıyoruz. Sonra bunlar bu bölgede neler yapacaklar bilmiyoruz

Buraları kime peşkeş çekecekler Allah bilir. Buralar önemli yerler . Bakın  Kayseri,Bursa Antalya ve  Rize statları yapıldı. Ancak  Anadolu da futbolda devrim yapmış kent Trabzon'un  stadı yapılmadı.

Yapacaklar stadı ama bir senede falan değil .  Yalan konuşuyorlar Akyazı stadının daha projesi bile  belli değil. Birde buraya kafalarına göre yapamazlar. Burası dolgu alanı dolgu alanına göre proje yapılır.

Son dönemlerde Trabzon’da artan asayiş olaylarını neye bağlıyorsunuz?

İnsanlar neden çalar aç kaldığı için çalar giyinemediği için çalar kimse keyif hırsızlığı yapmaz. Trabzon’da 102 bin kişi icralık durumda. Bu sadece kasım ayı verileri. Sizce bu normal mi? Trabzon 60 tane banka var ve her gün bu bankalar 3 kişiyi icraya yolluyor. Her gün 150 kişi Trabzon da icraya veriliyor. Şimdi neden suç olmasın siz söyleyin. Başbakan diyor ki "Biz 17. Büyük ekonomiye sahibiz. Peki kardeşim biz gelir dağılımında kaçıncı sıradayız.

Trabzon’da sanata ayrılan ekonomi sizce yeterlimi?

Trabzon’da gelir düzeyi çok düşün.Bundan dolayı yapacağınız sanat sunumlarını seyreden yok bu bir. Birde yerel yönetimler olarak yetiştirdiklerimize sahip çıkamıyoruz. Buna bütçe ayırmamız gerekli ama bu olmuyor.  Volkan bey döneminde kültür merkezi yapıldı iki sahneli bir yer bunu kullandırtmıyorlar.

Bakınız biz Trabzon’a Levent Kırca’yı getiriyoruz bunu tiyatro sahnesinde değil düğün salonunda oynatıyoruz. Üniversite bile bize yer göstermedi. Güya bu salonlarda program var.  Buraları istiyoruz önce tamam diyorlar, sonra yok diyorlar. Yani sanattan da korkanlar var. Bu anlamda bakıldığı zaman Trabzon’da sanatçı tutmak zordur. Sanatın siyaseti olmaz sanatçılar her dönemde muhalefettirler.  

Siz bir ara tiyatro ile yakından ilgiliydiniz doğrumu ?

Ben 17 tane oyunda rol aldım ,oynadım ve sahneye koydum.1980 ile 92 yılları arası oyunlar yazdım. Trabzon’da tiyatro yaptığımız dönemler çok iyi sahneler vardı. Devlet Tiyatrosu size her zaman yer vermiyor. İl özel idare bu konularda çok hasas davranması gerekli. Bu sanat ile ilgilenen derneklere varsa daha güzel olur. Restore edilen tarihi  binalar sanatın hizmetine verilse daha çok güzel olur.  Sanata  ilgi duyan bir halk daha kültürlü olur .Haklarını da iyi arar :Sanattan korkmamalıyız. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler