Karadeniz'in vazgeçilmezi başladı

Karadeniz sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin, mevsimi dışında da tüketilebilmesi için salamurasının yapımına başlandı. Trabzon'da balıkçılık yapan birçok kişi, cam kavanozlarda tuzladıkları hamsiyi büyüklüklerine göre 20 ile 30 

Karadeniz'in vazgeçilmezi başladı

Karadeniz sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin, mevsimi dışında da tüketilebilmesi için salamurasının yapımına başlandı. 

Trabzon'da balıkçılık yapan birçok kişi, cam kavanozlarda tuzladıkları hamsiyi büyüklüklerine göre 20 ile 30 lira arasında satışa sunuyor.

Kentte 25 yıldır balıkçılık yapan İbrahim Örseloğlu, Karadeniz'de kasım ve aralık aylarının hamsi tuzlama ayı olduğunu söyledi.

Tezgahlarda bol miktarda hamsi, palamut ve mezgit olduğunu belirten Örseloğlu, "Geçen hafta Karadeniz'deki fırtına nedeniyle tekneler denize açılamadı. O nedenle balık az oldu. Balık az olunca da bu durum fiyatı etkiledi" dedi.

Örseloğlu, fiyat yüksek olsa bile hamsiye ilginin değişmediğini ifade ederek, vatandaşın beklenenin aksine fiyat artınca hamsiye daha fazla ilgi gösterdiğini ve satışların arttığını savundu.

Fiyatların 3 ile 3,5 lira arasında değiştiğini anlatan Örseloğlu, "Hamsinin fiyatı hava ve deniz durumuna göre sürekli değişiyor. Bu aylar hamsinin tam tuzlama zamanı. Hamsi bol miktarda avlandığı için fiyatı da 2 liraya kadar düşüyor. Vatandaş da hamsiyi seviyor ve her mevsim tüketmek istiyor. O nedenle hamsiyi tuzlamak için bu aylar fırsat olarak görülmeli" dedi.

Örseloğlu, tuzlama hamsi için özellikle Almanya'daki vatandaşlardan talep aldıklarını işaret ederek, yurt dışındaki vatandaşların hamsi özlemini Karadeniz'den gelen tuzlama hamsiyle giderdiklerini kaydetti.

Balıkçı Hami Çolak ise hamsi sezonunun iyi geçtiğini dile getirerek, "Yaklaşık 3 gündür deniz şartları güzel geçiyor ve hamsiyi bol miktarda avlıyoruz. Vatandaş da bizler de memnunuz. Dün hamsinin fiyatı 2 liraya kadar düştü. Trabzon halkı da tuzlama hamsiyi sever. O nedenle satışlarımız kasa kasa gitti. Vatandaş fiyatı da ucuz görünce tuzlamak için hamsiyi kasa olarak alıyor" diye konuştu.

Balıkçı tezgahından alışveriş yapan Halil Tayar da İstanbul'da yaşadığını belirterek, İstanbul'da da hamsi olduğunu ancak Trabzon hamsisini daha çok sevdiği  için tuzlayarak İstanbul'a götüreceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler